Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

Objavljeno nova 63 odgovora na pitanja na portalu RECko Radni odnosi u Federaciji BiH

odgovori na pitanja radni odnosi FBiH - Portal

Objavljeno nova 63 odgovora na pitanja na portalu RECko Radni odnosi u Federaciji BiH

Objavljeno nova 63 odgovora na pitanja na portalu RECko radni odnosi FBiH.

 

Poštovani,

Na portalu RECko je objavljeno 63 nova pitanja i odgovora iz oblasti radnih odnosa u Federaciji BiH.

Portal trenutno broji ukupno 3.769 pitanja i odgovora iz ove oblasti.

Naš konsultantski tim Vam i dalje stoji na raspolaganju.

Nekoliko pitanja koja su objavljena iz oblasti radnih odnosa FBiH:


PITANJE: Može li se probni rad ugovoriti ukoliko se radnik premješta na novu radnu poziciju?

Radnik koji je bio na probnom radu u trajanju od 6 mjeseci, te nakon toga prelazi na drugu poziciju da li se može opet definisati probni rad, ovaj put u novom ugovoru za novu poziciju?


PITANJE: Pravo na rad sa polovinom radnog vremena

Kolegica se vratila sa trudničkog bolovanja (jedno dijete od ranije, sada je dobila blizance) pa nas interesuje šta smo dužni po zakonu ispuniti?

Da li ista ima pravo na rad pola radnog vremena? Ukoliko ima da li joj se isplaćuje cjelokupna plaća ili određeni postotak ugovorene plaće? Interesuje nas šta smo mi, kao firma, dužni ispuniti prema kolegici?!


PITANJE: Nepuno radno vrijeme
  1. Molim Vas za pojašnjenje instituta skraćenog radnog vremena. Ukoliko radnicima ponudimo izmjenu Ugovora sa skraćenim radnim vremenom, da li možemo uvesti radno vrijeme od 6h dnevno, odnosno 30 h sedmično ili se radno vrijeme može skratiti samo na pola (na 4h dnevno, odnosno 20h sedmično)?
  2. Koje su obaveze poslodavca u slučaju skraćenja radnog vremena?
  3. Da li za sve radnike treba da izmijenimo obrasce prijave JS 3100 na 6 časova dnevno, ponovo ih prijavimo kod Poreske uprave, a obračun poreza i doprinosa ostaje u istim procentima kao u slučaju rada sa punim radnim vremenom?

PITANJE: Ostvarivanje prava na naknadu platu nakon prestanka javne funkcije
Odlukom općinskog vijeća, između ostalog, utvrđuje se plaća i naknade općinskog načelnika i organ nadležan za donošenje rješenja iz radnih odnosa, odnosno rješenja o plaći i naknadama općinskog načelnika.
Taj organ nadležan je da donese i rješenje o naknadi iz člana 12. Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Općinski načelnik se obratio zahtjevom za ostvarivanje prava na naknadu plate nakon prestanka javne funkcije u skladu sa članom 12. Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u FBiH. S obzirom na dileme koje su se javile u vezi sa pitanjem ko je nadležan da donese rješenje o priznavanju prava po pomenutom zahtjevu molim Vas da date svoje mišljenje da li je u pitanju nadležnost općinskog načelnika u smislu člana 70. Zakon o organizaciji organa uprave ili Općinskog vijeća u smislu člana 62. Zakona o platama i naknadama u organima vlasti FBiH?


Pogledajte i ostala pitanja i odgovore,

S poštovanjem,

Vaš REC d.o.o.