Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

Pravni Savjetnik 03/2016



PDF

Samo pretplatnici mogu pristupiti kompletnom izdanju časopisa.


Prijava za pretplatnike.

Pročitajte kako postati pretplatnik ovdje.



Seminar – Javne nabavke – April

Seminar – Javne nabavke – April

Bihać - 22. 04. 2024.

Sarajevo - 24. 04. 2024.

Banja Luka - 25. 04. 2024.

Mostar - 29. 04. 2024.


Sadržaj: Pravni Savjetnik 03/2016

PRAVNI SAVJETNIK 3

Mart/Ožujak 2016

 

U ovom broju možete pročitati:

Odmori i odsustva
Dr. Ostoja Kremenovć
U radu autor tematizira pitanje odmora i odsustva u toku rada po novom Zakonu o radu u Republici Srpskoj. Polazi od odmori u toku radnog dana, dnevnog odmora, sedmičnog odmora i godišnjeg odmora u skladu sa Zakonom o radu. Takođe se obrađuju uslovi i dužina trajanja svakog od navedenih instituta odmora. Pitanje regresa postavljeno je u konteks prava koji se vezuje za godišnji odmor i obaveze poslodavac. U drugom dijelu rada obrađeno je odsustvo sa rada, osnovi način odsustva uz naknadu plaće i bez naknade plaće.
PS – br. 3., str. 13.-17.

Otkaz ugovora o radu
Danijela Radonić, dipl. pravnik
Autorica tematizira institut prestanak radnog odnosa po novom Zakonu o radu u Republici Srpskoj koji može biti od strane radnika ili poslodavca. Otkaz ugovora o radu od strane poslodavca je češći u praksi, ali i radnik može poslodavcu otkazati ugovor o radu bez obaveze navođenja razloga. U teksti se obrađuju razlozi zbog kojih poslodavac načešće daje otkaz ugovira o radu, kao što su: neostvarivanje rezultata rada, nedostatak potrebnog znanja i sposobnosti za obavlјanje poslova na kojima radi, zbog pravnosnažne osude za krivično djelo na radu ili u vezi sa radom, otkaz uslјed tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promjena a ne može radniku obezbijediti drugi posao, itd. Postupak u slučaju otkaza ugovora o radu od strane poslodavca, otkazni rok i otpremnina. Autorica ističe u tekst i pravne poslјedice nezakonitog otkaza ugovora o radu.
PS – br. 3., str. 18.-27.

Porodiljsko odsustvo u Republici Srpskoj
Jasminka Čapljak, dipl. pravnik
U članku je obrađeno porodiljsko odsustvo, zakonski osnov, trajanje porodiljskog odsustva, naknada plate za vrijeme porodiljskog odsustva, rad sa pola radnog vremena, naknada plate za rad sa pola ukupnog radnog vremena, ostala prava iz instituta trudnoće i porođaja žena u radnom odnosu.
PS – br. 3., str. 28.-31.

Penizijski staž u smislu propisa o penzijskom osigianju RS
Milena Majstorović, dipl. pravnik
Autorica u tekstu izlaže institut penzijskog staža na osnovu koga se stiču i ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i, kao širi pojam, koji obuhvata: staž osiguranja i poseban staž. Staž osiguranja u efektivnom trajanju izlaže se u odnosu na radon vrijeme – prijava i način utvrđivanja staža osiguranja. Posebno se daje izračun staža osiguranja kada osiguranik radi sa punim radnim vremenom, sa nepunim radnim vremenom, potom izračun staža osiguranja kada osiguranik radi na sezonskim poslovima i staž osiguranja s uvećanim trajanjem. Takođe se obrazlaže rad van radnog odnosa i njihov utjecaj na penzijski staž, kao što su: privremeni i povremeni poslovi, ugovor o djelu, ugovor o stručnom osposobljavanju i usavršavanju i ugovor o dopunskom radu. U drugom dijelu rada se obrazlaže institut prava na starosnu penziju.
PS – br. 3., str. 32.-38.

Nabavka test trakica za određivanje visine šećera u krvi
Ivana Grgić, dipl. ecc.
Zbog mnogobrojnih upita ugovornih organa u vezi sa problemima na koje su naišli prilikom provođenja postupaka nabavki test trakica za određivanje šećera u krvi, pripremili smo pregled jednog slučaja iz prakse, gdje je dati opis predmeta nabavke Kancelarija za razmatranje žalbi ocijenila kao potpuno usklađen s odredbama Zakona o javnim nabavkama. U prvom dijelu rada dat je osvrt na smjernice za izradu tehničkih specifikacija kod nabavki roba. U drugom dijelu rada predstavljena je tehnička specifikacija koju je jedan ugovorni organ definisao prilikom izrade tenderske dokumentacije za nabavku test trakica za određivanje nivoa šećera u krvi i koju je Kancelarija za razmatranje žalbi ocijenila prihvatljivom. U okviru drugog dijela rada bit će dat i prikaz žalbenih navoda na tehničku specifikaciju, izjašnjenja ugovornog organa, te obrazloženje Kancelarije za razmatranje žalbi za odbijanje žalbenih navoda.
PS – br. 3., str. 39.-44.

Pravni aspekti objavljivanja i preuzimanja tenderske dokumentacije na portalu javnih nabava (www.ejn.gov.ba)
Josip Jakovac, dipl. iur.
U prvom dijelu teksta autor prati razvoj elektronskih javnih nabava u BiH kojima se neminovno otvara i pitanja pravnih posljedica određenih postupanja ugovornih tijela i ponuditelja. Pritom ističe značaj da i jedna i druga „strana“ (ugovorni organ i ponuditelj) budu pravovremeno informirani o propisima koji uređuju ova pitanja. Najčešće greške koje su se dešavale ugovornim tijelima i ponuditeljima oko objavljivanja tenderske dokumentacije na portalu javnih nabava i njnog preuzimanja najčešće su bile rezultat puke neinformiranosti. Isto tako, autor preporučuje, naročito za ugovorna tijela, kada se nađu u određenoj dilemi kod postupanja da proanaliziraju situaciju kroz prizmu načela javnih nabava koja su vodilja upravo u takvim situacijama, što se nažalost prečesto zaboravlja.
PS – br. 3., str. 45.-47.

Nediskriminatorne tehničke specifikacije
Šejla Omanović, dipl. iur.
Autrica problematizira značaj tehničke specifikacije kao instituta ili dokumenta koji treba da obezbjedi objektivan i nediskriminatoran način karakteristike predmeta ugovora koji se nabavljaju. Posebno se ističe važnost načina definiranja tehničkih karakteristika roba, radova i usluga, koje trebaju biti sačinjene na način da su jasno i nedvosmisleno utvrđeni zahtjevi kojih se ponuđači moraju pridržavati. Tehničke specifikacije uključivat će, kad god je to moguće, kriterij pristupačnosti za ljude s invaliditetom ili kriterij dizajna za sve korisnike. U drugom djelu rada obrazlažu se vrste tehničkih specifikacija, zahtijevi za standardima kvaliteta, potom, ekološki zahtjevi, brand name „ili ekvivalent“ i na kraju praksom Evropskog suda pravde – koja se odnosi na tehničke specifikacije.
PS – br. 3., str. 48.-52.

Pojam i značaj prebivališta – osvrt na postupak utvrđivanja prebivališta u upravnoj i sudskoj praksi
Omer Kurtović, dipl. pravnik
Prebivalište kao pravni pojam nedvojbeno pripada onom spektru atributa koji određuju, odnosno individualiziraju fizičku osobu kao subjekta prava. Malo je pravnih činjenica za koje materijalni pa i procesni propisi vežu takve pravne učinke kao što je to situacija sa prebivalištem pa je, bez obzira na izniman značaj u svakodnevnom životu, učestala pojava, naročito u ranijem periodu, zanemarivanja zakonske obaveze prijavljivanja i odjavljivanja prebivališta. To je u konačnici nametnulo potrebu da se upravni organi i sudovi suoče sa nužnošću da u upravnom, odnosno upravno-sudskom postupku daju adekvatan odgovor, odnosno da svojim odlukama urede one pravne situacije u vezi sa prebivalištem od čijeg je razrješenja, odnosno pravnog reguliranja ovisilo ostvarivanje esencijalnih statusnih pa i imovinskih prava pojedinaca.
PS – br. 3., str. 53.-63.

Donošenje presude zbog propuštanja i presude kojom se odbija tužbeni zahtjev prema novim pravilima parničnog postupka
mr. iur. Adis Poljić
Predmet rada je donošenje presude zbog propuštanja i presude kojom se odbija tužbeni zahtjev, imajući u vidu nova pravila parničnog postupka koja omogućavaju pobijanje presude zbog propuštanja putem žalbe. Nemogućnost pobijanja presude zbog propuštanja putem žalbe dovodila je to nemogućnosti zaštite prava tuženog u slučaju kada je smatrao da je tužbeni zahtjev očigledno neosnovan i nije dostavljao odgovor na tužbu. Sa druge strane, dolazilo je do nedonošenja presude zbog propuštanja kada sud nije bio jasnog stanovišta da tužbeni zahtjev nije očigledno neosnovan.
Za donošenje presude zbog propuštanja potrebno je da se kumulativno ispuni svih pet uslova. U slučaju kada nije ispunjen uslov da tužbeni zahtjev nije očigledno neosnovan sud će donijeti presudu kojom se odbija tužbeni zahtjev.
PS – br. 3., str. 64.-74.

Prenos dionica manjinskih dioničara i pravo prodaje dionica manjinskih dioničara
Emsud Muhadžić, dipl. pravnik
Rad ima za cilj da prikaže razvoj i osnovne karakterisitke dva bitna instituta koji su dijelom instituti tržišta kapitala, a dijelom instituti privrednog prava. Radi se o institutima prava prenosa dionica manjinskih dioničara ili istiskivanja manjinskih dioničara (squeez out) i institutu prodaje dionica manjiskih dioničara (sell out). U radu se tretiraju rješenja Evropske direktive o ponudama za preuzimanje dioničkih društava, koja je po prvi put objedinila ovu materiju za cijelu Evropsku uniju. Razvoj pomenutih instituta i konačna rješenja u zemljama Evropske unije (Njemačka, Slovenija, Hrvatska) pokazuju sav značaj tih instituta za tržište kapitala, ali i privredno pravo uopće. Već iz samog rada trebalo bi se vidjeti da različite države imaju različita rješenja, ali da su se suštinski pridržavale Direktive.
PS – br. 3., str. 75.-81.

Audiovizuelna djela iz poglavlja II Zakona o autorskom i srodnim pravima
Admir Mehmedović, dipl. iur.
Sa različitih društvenih aspekata razmatraju se audivizuelna djela iz poglavlja II Audiovizuelna djela Zakona o autorskom i srodnim pravima. Posebno se naglašava nedostatnost legislative u ovoj oblasti, što predstavlja kočnicu razvoja audiovizuelnih djela i audiovizuelne djelatnosti. Ukazuje se na značaj kulturne politike kao instrumenta u razvoju audivizuelne djelatnosti, te sugeriše donošenje zakona u ovoj oblasti, kojim će se posebno propisati: odnosi između države, civilnih i profesionalnih udruženja za zaštitu audiovizuelne djelatnosti, kao i umjetnika u području audiovizuelne djelatnosti, strategija razvoja, finansiranje audiovizuelne djelatnosti i druga važna pitanja. Također, autor ističe film kao najčešće zastupljeno audiovizuelno djelo u oblasti kinematografskih djela. Predloženo je i nekoliko važnih mjera za razvoj audiovizuelne djelatnosti.
PS – br. 3., str. 82.-92.

 

SAVJETODAVNI SERVIS

Radni odnosi FBiH – br. 2., str. 93.-121.
Radni odnosi RS – br. 2., str. 122.-118.
Javne nabavke – br. 2., str. 124-132.