Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

Pravni Savjetnik 04/2016



PDF

Samo pretplatnici mogu pristupiti kompletnom izdanju časopisa.


Prijava za pretplatnike.

Pročitajte kako postati pretplatnik ovdje.



Seminar – Javne nabavke – April

Seminar – Javne nabavke – April

Bihać - 22. 04. 2024.

Sarajevo - 24. 04. 2024.

Banja Luka - 25. 04. 2024.

Mostar - 29. 04. 2024.


Sadržaj: Pravni Savjetnik 04/2016

PRAVNI SAVJETNIK 4

April/Travanj 2016

 

U ovom broju možete pročitati:

Višestruko ugovaranje otuđenja
prof. dr. Duško Medić, sudija Ustavnog suda Republike Srpske
Autor u tekst apostrofira problem da naše pravo ostavlja pravnim subjektima široku slobodu zasnivanja obligacionih odnosa, pa u praksi dolazi i do višestrukog otuđenja pokretnih i nepokretnih stvari. Postojanje više pravnih poslova između različitih lica povodom iste stvari samo po sebi ne dovodi do ništavosti nekog od njih. Problem predstavlja ispunjavanje preuzetih obaveza. Glavna posljedica takvog otuđenja je sukob pravnih osnova lica koja su zaključila ove pravne poslove. Ukoliko je pravno valjan, svaki od tih pravnih poslova može dovesti do sticanja prava svojine. Pored savjesnosti, koja je conditio sine qua non, kod pokretnih stvari je relevantan momenat predaje, a kod nepokretnosti momenat podnošenja zahtjeva za upis u javnu evidenciju. Autor se nada da će postojeća rješenja doprinijeti jačanju pravne sigurnosti u pravnom prometu i učvrstiti vladavinu prava na ovim prostorima.
PS – br. 4., str. 11 – 15.

Mjerenje radnog učinka
Dr. sci. Edin Mehić
Autor u članku analizira pojam pravnog instituta mjerenja radnog učinka u kontekstu novog Zakona o radu. Polazi se od stava da se radnik, odnosno, radna snaga tretira kao roba pri čemu namještenici/radnici nude svoja znanja, iskustva, vještine za određenu vrstu poslova a poslodavac na tržištu radne snage kupuje te vještine, znanje, iskustvo i sl. Zbog same prirode članka autor posmatra uži pojam mjerenja radnog učinka i njegovu refleksiju na zaradu radnika koja se utvđuje ugovorom o radu, a sama visina zarade zavisi od prirode, količine i kvaliteta svakog konkretnog posla koji radnik obavlja za poslodavca putem nesamostalne djelatnosti. Auto se fokusira na prihodovnu metodu jer sam učinak ovisi o ostvarenim prihodima i onda je logično da je učinak bolji što su bolje ostvareni prihodi. Na kraju članka se daje neki elementi ptaktične naravi koji mogu poslužiti u implemntaciji ovog pavog instituta u praksi.
PS – br. 4., str. 16 – 25.

Značaj kriterija za dodjelu ugovora
Admir Ćebić, dipl. ecc.
Adekvatan odabir kriterija za dodjelu ugovora predstavlja osnovnu radnju i odlučujući faktor uspješnog ishoda postupka javne nabavke. Baš kao i u drugim zemljama regije, i u Bosni i Hercegovini se kao kriterij za vrednovanje ponuda pretežno primjenjuje kriterij najniže cijene. Vrlo često, čak i sa dobrom namjerom, slijede se pravila nabavke samo kao procedure, a ne kao načina da se traži najbolji mogući ishod. Primjena kriterija ekonomski najpovoljnije ponude je zapravo vrlo rijetka, što je u suprotnosti s evropskom praksom, gdje je pristup upravo suprotan u smislu da primjena kriterija najniže cijene predstavlja izuzetak. Naime, primjena kriterija najniže cijene je krajnje neprimjerena u slučaju mnogih predmeta nabavke za koje su kvalitet i/ili dugoročni troškovi presudni za pozitivan ishod postupka javne nabavke
PS – br. 4., str. 26 – 30.

Provođenje pregovaračkog postupka nabavke
Dragana Ribić, dipl. iur.
Zakonom o javnim nabavkama propisane su dvije vrste pregovaračkog postupka: onaj s objavom obavještenja i onaj bez objave obavještenja. U članu 20. Zakona date su pretpostavke – uslovi za primjenu pregovaračkog postupka s objavom obavještenja. Opšti uslovi za primjenu pregovaračkog postupka bez objave obavještenja propisani su članom 21. Zakona. Za ovu vrstu postupka nabavke Zakon propisuje i posebne uslove za primjenu zavisno od toga da li se radi o nabavci robe, usluga ili radova. Ono što je zajedničko za obje vrste postupka su pregovori sa jednim ili više ponuđača o uslovima ugovora o nabavci, kojeg ugovorni organ namjerava zaključiti u cilju realizacije određene nabavke. Svrha pregovora je da se kroz izmjene prvobitnih ponuda postignu povoljniji uslovi za ugovorni organ.
PS – br. 4., str. 31 – 40.

Nabavka higijenskog materijala i sredstava za čišćenje
Ivana Grgić, dipl. ecc.
U radu se razmatraju pitanja vezana za izradu tenderske dokumentacije za nabavku higijenskog materijala i sredstava za čišćenje. Cilj rada je da se, kroz prikazivanje prijedloga za definisanje pojedinih tačaka u tenderskoj dokumentaciji, ovaj postupak nabavke pojednostavi kako ugovornim organima, tako i ponuđačima
PS – br. 4., str. 41 – 49.

Zaštita prava radnik pred Agencijom za mirno
rješavanje kao preduslov za podnošenje tužb
Danijela Radonić, dipl. pravnik
Autorica u tekstu razmatra pravni institut mirenja strana u radnom sporu pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova u kontekstu primjene novog Zakona o radu. S druge strane, uzimaju se u obzir i odredbe Zakon o mirnom rješavanju radnih sporova propisano iako će se neke od njih morati usklađivati sa novim Zakonom o radu koje nisu u skladu s odredbama Zakona o radu. Ovaj alternativni načina rješavanja radnih sporova između strana u radnom sporu, uz učešće trećih lica – miritelјa, prije zaštite prava putem suda, pokazao se u praksi uspješnim. Sam postupak mirenja ima nekoliko faza, od pregovara stranaka, do sporazuma i mirnog rješavanja radnog spora. Autorica ističe značaj rokova za okončanje radnog spora. Međutim, prema važećem tekstu zakona, postupak mirenja se može voditi i okončati do donošenja pravosnažne odluke suda.
PS – br. 4., str. 50 – 54.

Zaštita na radu u Republici Srpskoj od 2008 godine do danas
Tadić Vladislava, dipl. pravnik
Autorica u tekstu daje pregled normativno-zakonodavne regulative iz zaštite na radu u Republici Srpskoj. Zaštita na radu se promatra kao organizovana djelatnost sa cilјem da se primjenom određenih mjera zaštite obezbijedi zdravlјe i život radnika od različitih opasnosti koje prate radnicima na radu, od obezbijednosti radnika do povreda i profesionalnih bolesti. Autorica zaštita na radu ne posmatra samo kao zaštitu od povreda i profesionalnih bolesti koje se mogu zadobiti tokom rada već pojam zaštite na radu gleda šire kao zaštitu u ukupnoj radnoj sredini. Različite mjere zaštite na radu iz tih razloga obuhvataju, između ostalog, i uslove rada kao što su: radno vrijeme, odmori, uslovi potrebni za rad u određenim djelatnostima, plate, odmori, ishrana, prevoz i drugo. Upravo iz tih razloga se daje istorijski presjek zakoan i podzakonskih akata iz čega se može pratiti mormativni razvoj zaštite na radu u Republici Srpskoj.
PS – br. 4., str. 55 – 61.

Oblici modela restorativne pravde
Rialda Ćorović, magistar prava
Razvoj modela restorativne pravde smatra se jednim od najznačajnijih dostignuća krivičnopravnog sistema i savremene kriminalne politike, što je dovelo toga da je postao sastavni dio krivičnopravnih sistema velikog broja zemalja širom svijeta. Restorativni model predstavlja promjenu ugla gledanja na fenomen kriminaliteta, u smislu da se interesovanje preusmjeri ka žrtvi krivičnog djela čiji su interesi u tradicionalnom krivičnopravnom sistemu marginalizirani, ali i narušenim društvenim odnosima između učinioca i žrtve, gdje bi se rješavanjem nastalog konflikta pokušali obnoviti ti narušeni odnosi. U tom smislu, unutar modela restorativne pravde oblikovali su se određeni programi koji, unatoč određenim razlikama u načinu i metodama provođenja, teritorijalnoj rasprostranjenosti, imaju zajedničku osnovnu misao. U radu su također sagledani i primjeri dobre prakse korištenja modela restorativne pravde u uporednopravnim krivičnim sistemima.
PS – br. 4., str. 62 – 71.

Društvo sa organičenom odgovornošću
(Društva lica i kapital)
Anđa Kuzek, dipl. pravnik
U uvodu teksta autor razmatra istoriju nastanka i razvoja društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) koja se prvi put pojavljaju u njemačkom pravu a potom i u drugim zemljama. Najčešće je riječ o društvu sa malim osnovnim kapitalom i malim brojem članova društva. Ova forma organizacije društva pokazaće se najbrojnija u širokom spektru privrednih društava u mnogim zemljama pa i u Bosni i Hercegovini, odnosno, u Republici Srpskoj. Danas, u Republici Srpskoj, broj d.o.o. je oko 80% od ukupnog broja registrovanih privrednih društava, a slična situacija je i u FBiH. U tekstu se dalje razlaže sam pojam društva s ograničenom odgovornošću, njegove pravne karakteristike. Na kraju autor ukratko govori i načinu prestanak rada društva s ograničenom odgovornošću.
PS – br. 4., str. 73 – 76.

Ugovor o nasljeđivanju prema novom Zakonu o nasljeđu Federacije BiH
Musić Nijaz, magistar prava
Za razliku od dosadašnjih propisa, prema kojim su materijalno-nasljedno pravo i ostavinski postupak bili regulisani sa dva različita zakona, novi Zakon o nasljeđivanju predstavlja kodifikaciju koja na jedan sveobuhvatan način u sebi sadrži i materijalni i procesni dio, tako da je u istom regulisan i sam postupak u vezi sa nasljeđivanjem. Sa druge strane, donošenje novog Zakona o nasljeđivanju je i obaveza koja postoji od donošenja Dejtonskog sporazuma i Ustava Bosne i Heregovine, prema kojem je jedan od osnovnih ciljeva garancija privatnog vlasništva. Pored toga što Zakon o nasljeđivanju vodi računa o garanciji prava vlasništva i slobodi raspolaganja imovinom, on uvodi jedan novi institut (ugovor o nasljeđivanju) koji nije poznavao raniji zakon o nasljeđivanju, odnosno koji je bio zabranjen ranijim zakonom o nasljeđivanju.
PS – br. 4., str. 77 – 80.

 

SAVJETODAVNI SERVIS

Radni odnosi FBiH – br. 4., str. 81.-102.
Radni odnosi RS – br. 4., str. 103.-117.
Javne nabavke – br. 4., str. 118-121.