Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

Pravni Savjetnik 06/2016



PDF

Samo pretplatnici mogu pristupiti kompletnom izdanju časopisa.


Prijava za pretplatnike.

Pročitajte kako postati pretplatnik ovdje.



Seminar – Javne nabavke – April

Seminar – Javne nabavke – April

Bihać - 22. 04. 2024.

Sarajevo - 24. 04. 2024.

Banja Luka - 25. 04. 2024.

Mostar - 29. 04. 2024.


Sadržaj: Pravni Savjetnik 06/2016

PRAVNI SAVJETNIK 6

Juni/Lipanj2016

 

U ovom broju možete pročitati:

Finansijski i računovodstveni aspekt konverzije obaveza u kapital

prof. dr Mehmed Jahić   

U tekstu se analiziraju postojeća pravna rješenja kako bi se ona, zbog eventualnih nedorečenosti, unaprijedila u skladu sa onom pretpostavkama što ih omogućavaju Međunarodni standard financijskog izvještavanja 2 (MSFI 2). Sve ovo će biti zadatak daljnih razrada jer autor u ovom radu želi postići ciljem da čitaocima stvorimo jasnu podlogu za primjenu u praksi. Međutim, to ne mijenja situaciju da u skladu sa postojećim zakonima primjenjujemo adekvatne standarde, i da se tako osjećamo aktivnim učesnicima međunarodnih računovodstvenih procesa. U namjeri da ćete čitav ovaj rad shvatiti kao preporuku za aktivniju primjenu MRS i MSFI, a posebno MSFI-2, smatrat ćemo da smo dali podsticaj računovodstvenoj praksi.

PS – br. 5., str. 11 – 19.

O predmetu založnog prava

Prof. dr Duško Medić, sudija Ustavnog suda Republike Srpske

Predmet (objekat) založnog prava može biti svaka pokretna i nepokretna stvar koja se nalazi u prometu i koja ima imovinsku vrijednost ocijenjenu po objektivnom prometnom mjerilu. Pored stvari, založnim pravom može biti opterećeno i pojedinačno određeno imovinsko pravo iz koga povjerilac može da namiri svoje potraživanje. Svaka stvar ili pravo koji po svojim osobinama može da posluži onom cilju koji se zalogom želi postići, može biti predmetom zaloge. Založno pravo može postojati samo na zalogu koji je dovoljno određen.

PS – br. 6., str. 20 – 28.

Osnovni i način prestanka radnog odnosa, sa posebnim akcentom na otkaz ugovora o adu po novom Zakonu o radu u Federaciji BiH

prof. dr Faruk Sinanović  

Pravo na rad se ostvaruje u radnom odnosu zaključivanjem ugovora o radu. Radni odnos je pravni odnos od posebnog društvenog značaja zbog čega je u cijelosti, od zasnivanja do prestanka, i uređen pravnim normama kogentnog karaktera, koji se od ostalih društvenih i pravnih odnosa razlikuje po individualizaciji subjekata, po konkretnosti prava i obaveza koja proizlaze iz tog odnosa i efikasnosti prava kojim se uređuje i štiti. Normativnopravna zaštita radnog odnosa ogleda se u garantiranju stabilnosti zapošljenja kroz pravno uređenje načina i uvjeta pod kojima može doći do prestanka radnog odnosa protiv volje samog radnika, jer je u suštini prava na rad, odnosno u njegovom konceptu sadržana i zaštita od neopravdanog otkaza otkazom ugovora o radu. Zbog toga je pravni režim prestanka radnog odnosa uređen kako međunarodnim univerzalnim i regionalnim – evropskim izvorima radnog prava, tako i nacionalnim izvorima radnog prava, i to heteronomnim pravnim izvorima koji sadrže norme kogentnog karaktera. Metodologija korištena prilikom izrade ovog rada zasnivala se na normativnom, sociološkom, komparativnom i dogmatskom metodu

PS – br. 6., str. 29 – 44.

Naplata potraživanja    

Dr. sci. Edin Mehić          

Potraživanje je dio svakodnevnice i nešto što prožima živote kako građana tako i privrednih subjekata u cjelini. Sa potraživanjem se srećemo na svakom koraku. Važnost potraživanja je u tome što isto dospijeva na naplatu u neko određeno vrijeme i što se obavezno kod potraživanja pojavljuju dvije strane i to povjerilac i dužnik. Pravo povjerioca je da naplati svoje potraživanje, a obaveza dužnika je da potraživanje prema povjeriocu izmiri u dogovorenom roku. Samo potraživanje može nastati iz više pravnih poslova, ali se za neka potraživanja veže samo pravo, dok se obaveze po tom potraživanju ne vežu. U ovom radu je razmotrena mogućnost kako da se naplati potraživanje. Isto tako su dati kako računovodstveni tako i porezni aspekt potraživanja.

PS – br. 6., str. 45 – 58.

Pravni okvir za pretvaranje obveza privrednog društva u kapital povjeritelja privrednog društva u FBiH

mr.Silvana Brković – Mujagić

Autorica u članku propituje pravnu podlogu (osnov) za rješavanje nagomilanih dužničkih problema privrednih subjekta u FBiH  kada su u pitanju dugovanja iz osnova zdravstvenog osiguranja, doprinosa zbog neuposlenosti, komunalnih usluga, poreza, dugovanja prema dobavljačima i dugovanja prema uposlenicima kroz konverziju obveza u kapital. U prvom redu anlizira relevantne odredbe Zakona o financijskoj konsolidaciji u FBiH  preduzća sa većinskim državnim kapitalom. Potom se analiziraju relevantne odredbe Uredbe o postupku financijske konsolidacije privrednih društava u FBiH kojom se detaljnije uređuje sam postupak, kojeg odlikuju osnovni principi: princip dobrovoljnosti, princip jednakog postupanja prema svim povjeriteljima i princip slobode pristupa podacima i dokumentaciji od značaja za financijsko konsolidiranje.

PS – br. 6. str., 59 – 68.

 Osiguranje

Albina Hamzić, magistar pravnih nauka  

Pojam osiguranja podrazumijeva: sigurnost, stabilnost, povjerenje u nešto, zaštitu. Značaj i uloga osiguranja u bankocentričnom finansijskom svijetu svaki dan sve više rastu, pa ovaj tekst objašnjava pojam, termin i značaj osiguranja, kako uopšte, tako i u Bosni i Hercegovini. Osiguranje je bitna pravna institucija ekonomije svake zemlje. Dat je kratak istorijat djelatnosti osiguranja, sa posebnim osvrtom na istorijat osiguranja motornih vozila i istorijat djelatnosti osiguranja u zemljama bivše Jugoslavije. Objašnjen je i zadatak osiguranja. Osiguranje se pojašnjava i kroz objašnjavanje istorijskog razvoja, pojma i obilježja ugovora o osiguranju.

PS – br. 6., str. 69 – 76.

Međunarodni dokumenti u oblasti restorativne pravde

Rialda Ćorović, magistar prava 

Razvoj modela restorativne pravde smatra se jednim od najznačajnijih dostignuća krivičnopravnog sistema i savremene kriminalne politike, što je dovelo toga da je postao sastavni dio krivičnopravnih sistema velikog broja zemalja širom svijeta. Restorativni model predstavlja promjenu ugla gledanja na fenomen kriminaliteta, u smislu da se interesovanje preusmjeri ka žrtvi krivičnog djela čiji su interesi u tradicionalnom krivičnopravnom sistemu marginalizirani, ali i narušenim društvenim odnosima između učinioca i žrtve, gdje bi se rješavanjem nastalog konflikta pokušali obnoviti ti narušeni odnosi.

Imajući sve prethodno navedeno u vidu, tema ovog rada je veoma značajna i aktualna. Njena obrada će omogućiti jasnije sagledavanje modela restorativne pravde kao cjeline i njegovo bolje razumijevanje. Ovim radom se želi pobuditi zanimanje za taj novi krivičnopravni i kriminalnopolitički koncept.

PS – br. 6., str. 77 – 86.

Najčešći rizici korupcije u javnim nabavkama

Dragana Ribić dipl. iur.

Svaka faza procesa javnih nabavki je osjetljiva na koruptivno djelovanje počev od pripreme postupka nabavke tj. od donošenja plana nabavki i budžeta za nabavke, izbora kriterija za ocjenu najpovoljnijeg ponuđača i načina bodovanja do izbora vrste postupka nabavke. Opasnost od korupcije je prisutna i u fazi dostavljanja ponuda i tokom evaluacije ponuda. Takođe, mogućnosti za korupciju su brojne u fazi zaključenja i izvršenja ugovora.  Aktivnosti u vezi sa javnim nabavkama treba da se provode u skladu sa javnim interesom i da uživaju povjerenje javnosti. Odgovornost za preduzimanje  mjera  za sprečavanje korupcije u javnim nabavkama imaju i ugovorni organi i ponuđači. Član 52. Zakona o javnim nabavkama  («Službeni glasnik BiH» br. 39/14), reguliše pitanje diskvalifikacije po osnovu sukoba interesa ili korupcije u postupcima javnih nabavki.

PS – br. 6., str. 87 – 95.

Postupak dodjele ugovora o uslugama iz Aneksa II Dio B Zakona o javnim nabavkama

Zoran Branković, diplomirani pravnik 240 ECTS 

Zakonom o javnim nabavkama uvedene su određene novine u odnosu na raniji Zakon kojima se pokušava pojednostaviti i ubrzati postupak javnih nabavki. Jedna od ovih novina jeste i uvođenje posebnog postupka javne nabavke za nabavku pojedinih, tačno definisanih, usluga. U ovom tekstu obradićemo postupak dodjele ugovora za ove usluge, te ćemo dati određene primjedbe i sugestije za koje smatramo da bi pomogle pomoći u poboljšanju odredbi samog postupka dodjele ugovora.

PS – br. 4. str., 96 – 102.

Zakonodavni okvir uređenja strategije korporativnog upravljanja – krivična djela protiv sistema elektronske obrade podataka u Federaciji BiH

Adnan Balvanović, magistar prava – EU i magistar menadžmenta

U tekstu se razmatra zakonodavni okvir uređenja strategije korporativnog upravljanja vis-à-vis krivičnih djela vezanih za elektronsku obradu podataka u Federaciji BiH. Težište prilikom pisanja teksta stavljeno je na normativni metod. Stakeholderski oblici savremenog korporativnog upravljanja, danas usko podrazumijevaju posjedovanje visokog nivoa svijesti o postojanju ovih krivičnih djela, kao što su oštećenje računalnih podataka i programa (član 393. KZFBiH), računalno krivotvorenje (član 394. KZFBiH), računalna prijevara (član 395. KZFBiH), ometanje rada sistema i mreže elektronske obrade podataka (član 396. KZFBiH), neovlašteni pristup zaštićenom sistemu i mreži elektronske obrade podataka (član 397. KZFBiH) i računalna sabotaža (član 398. KZFBiH). Cyber kriminal predstavlja jedno od glavnih problema sa kojima se sreće stakeholderski model korporativnog upravljanja kompanijama na tržištu.

PS – br. 6., str. 103 – 108.

Naknada plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog povrede na radu, bolesti ili profesionalnog oboljenja

Ljiljana Ćehajić, dipl. iur.  

Autorica u ovom članku predstavlja način i obaveznike naknade plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad radnika, koja je rezultat povrede na radu, bolesti ili profesionalne bolesti radnika, a u svjetlu propisa koji se odnose na prava radnika u slučaju privremene spriječenosti za rad i propisa iz oblasti zdravstvenog osiguranja.

PS – br. 6., str. 109 – 117.

SAVJETODAVNI SERVIS

  1. Radni odnosi u FBiH – Ljiljana Ćehajić, dr. Edin Mehić 
  2. Radni odnosi u RS – Danijela Radonić, dipl. iur.   
  3. Javne nabavke – Ivana Grgić, dipl. ecc.