Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

Pravni Savjetnik 12/2016



PDF

Samo pretplatnici mogu pristupiti kompletnom izdanju časopisa.


Prijava za pretplatnike.

Pročitajte kako postati pretplatnik ovdje.



Seminar – Javne nabavke – April

Seminar – Javne nabavke – April

Bihać - 22. 04. 2024.

Sarajevo - 24. 04. 2024.

Banja Luka - 25. 04. 2024.

Mostar - 29. 04. 2024.


Sadržaj: Pravni Savjetnik 12/2016

PRAVNI SAVJETNIK 12

Decembar/Prosinac 2016

 

U ovom broju možete pročitati:

 

PDV u slučaju statusnih promjena, stečaja i likvidacije

prof. dr Jozo Piljić 

 

Autor u članku tematizira statusne promjene privrednih društava koje imaju različite posljedice na odnos prema trećim osobama s obzirom na prava, obveze i odgovornost društva bez obzira o kojoj je promjeni riječ. Temeljno je pravilo da treći ne smiju biti oštećeni statusnim promjenama, pa time niti proračun/budžet: pripajanjem i spajanjem društava, stjecanje dionica ili udjela drugog društva ili podjelom društva. U člank se stavlja težište na obračun  PDV-a u slučaju statusnih promjena. Na kraju članka autor govori i o obračunu PDV-a u slčaju likviacije i stečaja

PS – br. 12., str. 11. – 20.

 

Interna realizacija                                                                                  

dr.sc. Mirna Pajević 

 

Sva preduzeća, bez obzira na polje svog djelovanja, nerijetko koriste vlastitu imovinu: stalna sredstva, materijal, sirovine, proizvode, robu ili vlastite usluge. Korištenje vlastitih dobara za vlastite potrebe i namjene je drugačije od namjena za koje su ta dobra prethodno proizvedena ili nabavljena. Važno je naglasiti da takvo korištenje vlastitih dobara nije zabranjeno niti nedozvoljeno, čak u pojedinim slučajevima se i preporučuje, jer je za preduzeće jeftinije. Korištenjem imovine u vlastite poslovne svrhe preduzeće može bolje da koristi svoje vlastite resurse i kapacitete i efikasnije organizovati poslovanje i poslovne procese. Osnovno pitanje koje se postavlja jeste način pravilnog evidentiranja takve potrošnje sa računovodstvenog i poreznog aspekta.

PS – br. 12., str. 21. – 31.

 

Porezni i računovodstveni tretman lizinga

mr. Sabina Džanović

Jedan od najvažnijih izazova, odnosno problema za mala i srednja preduzeća, kao i tek osnovana preduzeća je kako osigurati stabilno finansijsko poslovanje, kada i iz kojih izvora se finansirati? U savremenim uslovima, preduzeća često pribjegavaju i alternativnim izvorima finansiranja, među kojima je i lizing. Iako se čini da je lizing jedan od novijih načina, odnosno metoda finansiranja, prva prva praktična primjena lizinga desila se u davnoj prošlosti. Danas lizing predstavlja široko rasprostranjen i veoma efikasan način finansiranja nabavke sredstava potrebnih za poslovanje, odnosno za pokretanje, proširivanje ili modernizaciju poslovanja

PS – br. 12., str. 32. – 38.

 

Porezni aspekti isplate dobiti u FBiH

Mirela Mašić, dipl. oec. 

Nakon uspješno završene poslovne godine, pravnom licu koje je u svojim finansijskim izvještajima iskazalo dobit slijedi obaveza da tako ostvarenu dobit raspodijeli na način kako je to uređeno Zakonom o privrednim društvima i statutom samog pravnog lica. Jedan dio ostvarene dobiti svakako pripada vlasnicima pravnog lica, a na koji način će taj dio dobiti biti isplaćen, u kojem momentu, kakve su porezne posljedice koje takva isplata donosi, pitanja su o kojima se uvijek posebno vodi računa. Naime, novim Zakonom o porezu na dobit, koji je od 5. marta 2016. godini na snazi, već su nametnuta nova pravila (odnosno ograničenja) kojih se obveznici moraju pridržavati prilikom isplata iz dobiti, a i u tekstu nacrta novog zakona o porezu na dohodak, koji bi trebao zaživjeti od početka sljedeće godine, također se spremaju se izmjene poreznog tretmana isplata iz dobiti – dividendi i udjela, odnosno najavljuje se uvođenje njihovog oporezivanja.

PS – br. 12., str.  39. – 48.

 

Zakonodavno uređenje poslovanja pravnih lica

mr.iur. Kurtović Hakija

Federacija Bosne i Hercegovine odmah nakon njenog ustavnopravnog uspostavljanja kao entiteta Bosne i Hercegovine pristupila je zakonodavnom uređenju oblasti privrednog poslovanja. Sa tim u vezi, doneseni su propisi o pretvorbi društvene imovine, o preduzećima, vanjskotrgovinskom poslovanju i finansijskom poslovanju. U ovom članku opisujemo nastanak propisa o privrednom poslovanju u periodu od 1994. godine do izrade ovog članka, te vršimo stručnu analizu zakonodavnih uređenja pomenutih oblasti.

PS – br. 12., str. 49. – 55.

 

Naknade plata za vrijeme porodiljskog odsustva i privremene spriječenosti za rad

Danijela Radonić, dipl. iur.   

Značajan broj odredbi Zakona o radu posvećen je posebnoj zaštiti žene i materinstva te posebnoj zaštiti bolesnih radnika i invalida. Sam Zakon je zasnovan na međunarodnim konvencijama, a njime su uređeni trajanje, početak i završetak porodiljskog odsustva, njegovo supstituisanje, mogućnost za sticanje prava na penziju pod povoljnijim uslovom – zbog rođenja djeteta, te visina naknade plate, kao i odsustvo zbog pojačane njege djeteta. Naknada plate dalje je razrađena propisima o dječijoj zaštiti. Privremena nesposobnost za rad okvirno je uređena ZOR, u dijelu posebne zaštite radnika povrijeđenog na radu ili oboljelog od profesionalne bolesti, te dostavljanja odgovorajuće potvrde nadležnog zdravstvenog organa. Naknada plate je dalje razrađena propisima o zdravstvenom osiguranju. Ovim posebnim propisima uređen je postupak refundacije naknade plate poslodavcu.

PS – br. 12., str.  56. – 67.

 

Program zbrinjavanja viška radnika

Karlo Barać, mag. iur.

Zbog teške tržišne situacije, pojavljivanjem naprednih tehnologija, organizacijskih preraspodjela ili ekonomskih razloga poslodavac je često primoran otkazati ugovore o radu većem broju radnika unutar svog društva. Broj radnika često premašuje broj određen Zakonom o radu koji poslodavca primorava na proveđenje programa zbrinjavanja viška radnika. U okviru ovog rada opisuje se cjelokupna procedura koja bi se trebala provesti od strane poslodavca, a kako bi se pravilno i u cijelosti provela, te radnike kojima se namjerava otkazati ugovor o radu pokušalo, prije svega, zbrinuti i pomoći da ne dođe do neugodne i stresne situacije, a sve preko mjera određenih kako od strane zakona tako preko mjera za koje poslodavac smatra da mogu biti od pomoći

PS – br. 12., str. 68. – 77.

 

Reprezentativnost sindikata i udrženja poslodavaca u radnom zakonodavstvu Federacije Bosne i Hercegovine

Vahida Hasanagić, dipl. iur. i mr. iur. Emina Hasanagić 

Analizirana su pozitivnopravna rješenja u pravnom sistemu Federacije Bosne i Hercegovine u pogledu pitanja reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, pri tome ukazujući na bitna pitanja određivanja i ispunjavanja uvjeta reprezentativnosti, kao i samog postupka utvrđivanja reprezentativnosti, te ostala značajna pitanja u ovoj oblasti. Analiza obuhvata i teorijskopravni osvrt na ulogu i značaj slobode udruživanja, koja zauzima vodeću poziciju u katalogu osnovnih ljudskih prava na radu i povodom rada. Upravo je organiziranje i sloboda djelovanja sindikata i udruženja poslodavaca zasnovano na garantiranju i ostvarivanju slobode udruživanja kao osnovnog principa Međunarodne organizacije rada. Pored prikaza zakonskih rješenja u pravnom sistemu FBiH, kao i teorijskih razmatranja, u analizu se uključuje i prikaz osnovnih konvencija MOR-a kojima je garantirana zaštita slobode udruživanja

PS – br. 12., str. 78. – 85.

 

Praktična primjena preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki

Amir Rahmanović, dipl. ecc.

Ovaj rad obrađuje praktične probleme sa kojima se susreću učesnici u postupcima javnih nabavki prilikom primjene odredbi vezanih za preferencijalni tretman domaćeg. Prvi dio obrađuje pojmovno određenje preferencijalnog tretmana domaćeg, kao i njegovu svrhu, odnosno razlog njegovog propisivanja u propisima iz oblasti javnih nabavki u Bosni i Hercegovini. U drugom dijelu obrađen je pravni osnov za primjenu preferencijalnog tretmana domaćeg, odnosno zakonska i podzakonska regulativa koja uređuje primjenu ovog instituta.

U trećem dijelu obrađena je praktična primjena preferencijalnog tretmana domaćeg s obradom pojedinih stavova iz rješenja Ureda za razmatranje žalbi, te je posebno obrađena i pojašnjena primjena ovog instituta kada se u postupku nabavke pojavi ponuda koju dostavlja grupa ponuđača.

PS – br. 12., str. 86. – 94.

 

SAVJETODAVNI SERVIS

Javne nabavke – Ivana Grgić, dipl. ecc. str. 95. – 109.

Radni odnosi u RS – Danijela Radonić, dipl. iur. str.110. – 127. 

Radni odnosi u FBiH – Ljiljana Ćehajić str.128. – 147.