Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

Mjere za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH (COVID 19) / Javni poziv za dodjelu finansijske pomoći

Mjere za podršku ugrozenim sektorima privrede

Mjere za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH (COVID 19) / Javni poziv za dodjelu finansijske pomoći

Uredba o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19

Vlada Federacije BiH je, na 240. sjednici u Sarajevu, 16.10.2020. donijela Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19.

Opći cilj je osiguranje podrške likvidnosti najugroženijim sektorima/djelatnostima, očuvanje radnih mjesta, te osiguranje hitno potrebne podrške i održavanje konkurentnosti u izvozno orijentisanim sektorima.

Ovom uredbom uređuju se uslovi za ostvarivanje finansijske pomoći ugroženim sektorima privrede Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija BiH) u okolnostima pandemije COVID-19, način osiguranja finansijskih sredstava za dodjelu finansijske pomoći, namjena i postupak dodjele finansijske pomoći, kriteriji za dodjelu, korisnici finansijske pomoći kao i nadzor i način izvještavanja.

Uredba je objavljena 16.10.2020. godine u Službenim novinama FBiH broj 74/20 i stupila na snagu već narednog dana (17.10.2020.).

Tekst Uredbe možete preuzeti na sljedećem linku:

Uredba o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19.



Javni poziv za dodjelu finansijske pomoći izvoznim privrednim društvima u sektoru industrije

Donošenjem ove Uredbe, ispunili su se svi preduslovi za objavu Javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći, u ukupno raspoloživom iznosu od 30.000.000 KM, privrednim društvima, izvoznicima na web stranici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije www.fmeri.gov.ba.

Javni poziv je otvoren 21 dan od dana Obavijesti o objavi Javnog poziva u dnevnim novinama, odnosno do 10.11.2020. godine.

Pozivaju se sva privredna društva, sa većinskim privatnim vlasništvom, koja su periodu od 01.01.2019. godine do 31.12.2019. godine ostvarili izvoz preko 30% od ukupnog prihoda iz sljedećih industrijskih grana:

a. Metalna, elektro i automobilska industrija,
b. Industrija građevinskog materijala i nemetala,
c. Drvna, papirna i grafička industrija,
d. Proizvodnja tekstila, odjeće, kože i obuće,
e. Hemijska i farmaceutska industrija i industrija gume i plastike,

da preuzmu Javni poziv sa web stranice Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije www.fmeri.gov.ba, te dostave prijave i traženu dokumentaciju ukoliko ispunjavaju zadane kriterije.

Tekst poziva možete preuzeti OVDJE.



Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći poslovnim subjektima iz turističko-ugostiteljskog sektora u okolnostima pandemije COVID – 19

Pravo učešća po ovom Javnom pozivu imaju:

  1. a) Privredno društvo i/ili podružnica/poslovnica subjekta upisa i fizičko lice koje samostalno obavlja registriranu djelatnost u turističko-ugostiteljskom sektoru Federacije BiH, a kojem je prema Klasifikaciji djelatnosti BiH 2010, glavna šifra djelatnosti dodijeljena od Federalnog zavoda za statistiku:
    • šifra djelatnosti 55.10 – razred “Hoteli i sličan smještaj”
    • šifra djelatnosti 79.11 – razred “Djelatnosti putničkih agencija”
    • šifra djelatnosti 79.12 – razred “Djelatnosti turoperatora”
    • šifra djelatnosti 79.90 – u razredu “Ostale rezervacijske usluge i djelatnosti u vezi s njima” u tački 4. “Usluge pružanja pomoći turistima” isključivo podtačka “Djelatnosti turističkih vodiča”.
  1. b) Banje i lječilišta koje će se posmatrati kao posebna šifra odnosno grupa djelatnosti.

Kriterij za izbor korisnika finansijske pomoći, odnosno uslovi koji moraju biti ispunjeni su navedeni u javnom pozivu.

Javni poziv ostaje otvoren 21 dan od dana objave Obavijesti o objavi Javnog poziva u dnevnim novinama.

Tekst Javnog poziva i pripadajuće obrasca možete preuzeti na sljedećim linkovima:

Javni poziv

Obrazac 1 – Prijava

Obrazac 2 – Izjava

 

Sva dodatna pitanja u vezi ovog Javnog poziva mogu se postaviti svakim radnim danom u terminu od 12 do 14 sati, na jedan od sljedećih brojeva telefona: 033/726-729 i 033/726-730.



Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći subjektima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora

Pravo učešća po ovom Javnom pozivu imaju izvozno orijentisana privredna društva, zadruge, obrti i drugi pravni subjekti koji su ostvarili izvoz preko 30% od ukupnog prihoda u prethodnoj godini (vlastita proizvodnja, otkup ili prerada poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa teritorije Federacije BiH) i to:

  • meso i prerađevine od mesa (goveđe, svinjsko, ovčje i kozje),
  • mlijeko i prerađevine od mlijeka,
  • meso peradi i njihove prerađevine,
  • ribe (morske i slatkovodne) i njihove prerađevine,
  • voće i prerađevine od voća,
  • grožđe i masline i njihove prerađevine,
  • povrće i njihove prerađevine,
  • med i drugi pčelarski proizvodi,
  • ljekovito i aromatično bilje i njihove prerađevine,
  • gljive i njihove prerađevine.

 

Opći i posebni uslovi koje korisnik mora ispunjavati propisani su Javnim pozivom, koji ostaje otvoren 21 dan od dana objavljivanja obavijesti o objavi Javnog poziva u dnevnim novinama „Dnevni avaz“ i „Dnevni list“.

https://fmpvs.gov.ba/2020/10/23/9814/



Javni poziv za dodjelu financijske pomoći poslovnim subjektima iz sektora javnog cestovnog prijevoza putnika

Na ovaj Javni poziv može se prijaviti pravna ili fizička osoba:
  • koja ima poslovni nastan (sjedište/prebivalište) na području Federacije BiH;
  • koja ima izmirene poreske obveze na temelju izravnih i neizravnih poreza i doprinosa zaključno sa 30.06.2020. godine;
  • koja ima Licencu prijevoznika za obavljanje javnog prijevoza putnika ili važeće rješenje o kategoriji autobusnog kolodvora;
  • čija je temeljna djelatnost javni prijevoz putnika iz slijedećih razreda po KD BiH 2010. godine:
  1. šifra djelatnosti 49.31: „Gradski i prigradski kopneni prijevoz putnika“
  2. šifra djelatnosti 49.39: „Ostali kopneni prijevoz putnika, d.n.“
  3. šifra djelatnosti 52.21: „Uslužne djelatnosti u vezi sa kopnenim prijevozom“.

(2) Pod šifrom djelatnosti 52.21: „Uslužne djelatnosti u vezi sa kopnenim prijevozom“ isključivo se mogu prijavljivati poslovni subjekte koji su vlasnici ili upravljaju autobusnim kolodvorom u Federaciji BiH i imaju važeće rješenje o kategoriji istog.

(3) Po ovom Javnom pozivu, odbijen će biti zahtjev pravne ili fizičke osobe:

  1. koja je u stečaju ili nad kojom je pokrenut postupak stečaja ili likvidacije;
  2. kojoj je upućen zahtjev odnosno nalog za povrat dodijeljenih proračunskih sredstava iz prethodnog perioda, a koji do dana podnošenja zahtjeva nije realiziran;
  3. koja je nakon 01.08.2020. godine isplatila dividendu/dobit iz prethodnih godina, osim ako je dividenda isplaćena u obliku dionica korisnika pomoći;
  4. koja ima dospjele, a neizmirene obveze na temelju doprinosa, izravnih i neizravnih poreza, a za koje nisu zaključeni sporazumi o obročnom plaćanju duga i/ili koji uredno ne izmiruju dospjele obveze po zaključenom sporazumu;
  5. čiji su glavni računi na koje im se financijska pomoć isplaćuje na dan podnošenja zahtjeva blokirani radi provedbe izvršenja na novčanim sredstvima,
  6. korisnik pomoći nije ostvario pad oporezivog prometa od najmanje 40% u periodu od 01.04. do 30.09.2020. godine u odnosu na oporezivi promet ostvaren u istom periodu u 2019. godini;
  7. koja obavlja rent-a-car prijevoz, taxi prijevoz, kao ni gospodarsko društvo u većinskim državnim kapitalom kao i javna poduzeća na bilo kojem nivou u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

Datum objave javnog poziva je 23.10.2020. godine, a rok za dostavu dokumentacije od 21 dan počinje teći 24.10.2020. godine i zadnji dan za podnošenje prijava je 13.11.2020. godine.

Tekst Javnog poziva, Uputstvo za podnosioce prijave na Javni poziv i pripadajuće obrasca možete preuzeti na sljedećim linkovima:

Javni poziv

Uputstvo za podnosioce prijave na Javni poziv za dodjelu financijske pomoći poslovnim subjektima iz sektora javnog cestovnog prijevoza putnika

Zahtjev

Izjava podnositelja zahtjeva


Pogledajte i ostale Novosti.