Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

MOGUĆNOST PROVOĐENJA PREGOVARAČKOG POSTUPKA TELEFONSKIM PUTEM – MIŠLJENJE AGENCIJE ZA JAVNE NABAVKE BIH

provođenje postupka putem telefona

MOGUĆNOST PROVOĐENJA PREGOVARAČKOG POSTUPKA TELEFONSKIM PUTEM – MIŠLJENJE AGENCIJE ZA JAVNE NABAVKE BIH

Poštovani,

Agencija za javne nabavke dala je mišljenje vezano za pregovaranje sa ponuđačima telefonskim putem, u toku aktuelnih dešavanja u BiH vezanih za koronavirus (COVID-19). Mišljenje prenosimo u cjelosti:

“Mišljenje vezano za provođenje pregovora sa kandidatima/ponuđačima telefonskim putem

Da li ugovorni organ može provoditi pregovore sa kandidatima/ponuđačima telefonskim putem u slučaju provođenja pregovaračkog postupka sa/bez objave obavještenja?

Povodom aktuelnih dešavanja u Bosni i Hercegovini u vezi sa koronavirusom (COVID-19) i službenim proglašenjem pandemije od strane Svjetske zdravstvene organizacije od 11.03.2020. godine, te Odluke o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine od strane Vijeća ministara BiH od 17.03.2020. godine, Odluke o proglašenju stanja nesreće zbog koronavirusa  na području Federacije BiH od strane Vlade Federacije BiH od 16.03.2020. godine i Odluke o proglašenju vanredne situacije u Republici Srpskoj od strane Vlade Republike Srpske od 16.03.2020. godine- kao i okolnosti koje koje iz toga proizilaze kao što su ograničenje kretanja, izbjegavanje većih javnih okupljanja, zatvaranje granica BiH i slično, te specifične dinamike rada ugovornih organa koje opisane okolnosti nalažu, nameće se pitanje na koji način ugovorni organi mogu da provedu pregovore sa kandidatima/ponuđačima, odnosno da li se isti mogu provesti telefonskim putem.

Agencija za javne nabavke BiH daje preporuku svim ugovornim organima da u slučaju provođenja pregovora, a u vezi sa primjenom pregovaračkog postupka sa/bez objave obavještenja ili drugih postupaka koji predviđaju pregovaranje između ugovornog organa i kandidata/ponuđača (postupak za dodjelu ugovora za usluge iz Aneksa II Dio B Zakona, postupak direktnog sporazuma), iste provode telefonskim putem, kako bi se izbjegao kontakt između lica koja učestvuju u samom postupku pregovaranja.

Ugovorni organi su dužni da vode zapisnike o provođenju pregovora i dostave iste drugoj strani na potpis. Ugovorni organi su dužni da prilikom pregovora vode računa o opštim principima javnih nabavki iz člana 3. Zakona, te da pregovore vode posebno sa svakim kandidatom/ponuđačem, da svim kandidatima/ponuđačima postave iste zahtjeve i dostave iste informacije. Nijedna informacija koja se dobije od kandidata/ponuđača, niti informacije o rješenjima koja su predložili kandidati/ponuđači ne mogu se otkriti trećim licima bez prethodne saglasnosti tog kandidata/ponuđača.”

Isto se može preuzeti direktno sa web stranice Agencije za javne nabavke, na linku: https://www.javnenabavke.gov.ba/bs-Latn-BA/news/266/misljenje-vezano-za-provo-enje-pregovora-sa-kandidatima-ponu-acima-telefonskim-putem.

Također, želimo Vas obavijestiti da savjetodavni servis REC-a posluje u punom kapacitetu, te da ćemo najvažnije obavijesti iz oblasti javnih nabavki, radnih odnosa FBiH i RS i finansija i računovodstva nastaviti obavještavati na našoj web stranici.

S poštovanjem,

Vaš REC d.o.o.