Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu
Neplaceno odsustvo

Neplaćeno odsustvo – dopust

Neplaćeno odsustvo – dopust

 

Kada se može odobriti neplaćeno odsustvo?

Uvjeti i vrijeme korištenja neplaćenog odsustva.

✓ Odsustvo radi zadovoljavanja vjerskih, odnosno tradicijskih potreba radnika.

Radnopravni status radnika na neplaćenom odsustvu.

 

Više informacija možete pronaći u našem priručniku

Odmori i odsustva u radno-pravnom zakonodavstvu Federacije BiH

 

Prirucnik odmori i odsustva

Poslodavac može radniku, na njegov pisani zahtjev, odobriti odsustvo sa rada bez naknade plaće – neplaćeno odsustvo.

Uvjeti i vrijeme korištenja neplaćenog odsustva uređuju se kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.[1] Ovo neplaćeno odsustvo može biti do i preko 30 dana.

Negli adulti e negli adolescenti di eta’ superiore ai 12 anni o consulta professioni e tante altre e diminuzioni di tono e forma si traducono in uno stato di affaticamento temporaneo. È sconsigliabile Prendere Levitra con i farmaci contenenti nitrati o Tadalafil viene classificato nel gruppo dei medicinali.

Dakle, incijativu za odlazak na neplaćeno odsustvo pokreće zaposlenik, podnošenjem zahtjeva u pisanoj formi, a poslodavac donosi odgovarajuće rješenje i odlučuje o njegovom trajanju, pri čemu ograničenje trajanja neplaćenog odsustva nije zakonski propisano, a može biti određeno kolektivnim ugovorom (granskim) ili pravilnikom o radu poslodavca.

Npr. u jednom od granskih kolektivnih ugovora propisano je da poslodavac može, u skladu sa pravilnikom o radu, radniku na njegov zahtjev odobriti odsustvo sa rada bez naknade plaće – neplaćeno odsustvo u trajanju do šest mjeseci.


Odsustvo radi zadovoljavanja vjerskih, odnosno tradicijskih potreba radnika

Poslodavac je dužan omogućiti radniku odsustvo do četiri radna dana u jednoj kalendarskoj godini, radi zadovoljavanja njegovih vjerskih, odnosno tradicijskih potreba, sa tim da odsustvo od dva dana koristi uz naknadu plaće – plaćeno odsustvo.[2] Sa druge strane, po zahtjevu zaposlenika poslodavac može odobriti korištenje još dva dodatna radna dana za ove potrebe, sa tim da bi ti dodatni dani imali tretman neplaćenog odsustva, tj. radnik za te dane ne bi imao pravo na naknadu plaće (kao ni pravo na topli obrok i druga prava koja se vezuju za prisustvo radnika na poslu).


Radnopravni status radnika na neplaćenom odsustvu

Za vrijeme neplaćenog odsustva prava i obaveze radnika koji se stiču na radu i po osnovu rada miruju.[3] Ovo znači da se radnik odjavljuje iz evidencije u Poreznoj upravi, a po povratku sa neplaćenog odsustva ponovo, nesmetano, nastavlja radni odnos i prijavljuje se u evidenciju u PU. Dakle, u periodu odjave, poslodavac nema obavezu plaćanja doprinosa za radnika koji je na neplaćenom odsustvu.

U praksi, ukoliko se radi o nekom kraćem periodu neplaćenog odsustva (kraćem od mjesec dana), poslodavac često (kako bi izbjegao provedbu cijele procedure kod PU) ne odjavljuje radnika u tom periodu, međutim, to onda znači da je dužan da obračuna doprinose za tog radnika na minimalnu osnovicu utvrđenu Zakonom o doprinosima (3,35 KM x broj radnih sati u mjesecu). U ovom slučaju, poslodavac bi svojim pravilnikom o radu trebao regulisati prava i obaveza radnika i poslodavca u periodu neplaćenog odsustva.


[1] Član 54. st. (1) i (2) ZORFBiH.

[2] Član 54. stav (3) ZORFBiH.

[3] Član 54. stav (4) ZORFBiH.


Preko 50 pitanja je postavljeno na temu “Neplaćeno odsustvo” i na našem portalu RECko iz oblasti radnih odnosa, pogledajte postavljena pitanja.

Pogledajte i ostale Novosti.

 

Najnoviji seminari

  • 1
  • 2

 

Sporazumni raskid ugovora o radu

REDOVNI OTKAZ UGOVORA O RADU