Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

FMF: Nije obavezna zamjena postojećih fiskalnih uređaja!

Nije obavezna zamjena postojećih fiskalnih uređaja

FMF: Nije obavezna zamjena postojećih fiskalnih uređaja!

FMF: Nije obavezna zamjena postojećih fiskalnih uređaja!

 

Federalno ministarstvo finansija je 11.11.2020. godine na svojoj web stranici je izdalo obavještenje u vezi sa obavezom zamjene postojećih fiskalnih uređaja nakon 01.01.2021. godine u kojem se navodi da Pravilnikom o fiskalnim sistemima, koji stupa na snagu 01.01.2021. godine, nije propisana obaveza poslovnim subjektima – obveznicima fiskalizacije, da od 01.01.2021. godine izvrše zamjenu postojećih fiskalnih uređaja koji su ispravni, već navodi da će poslovni subjekti čiji su postojeći fiskalni uređaji ili istrošeni ili uništeni ili im iz drugih razloga treba novi fiskalni uređaj, moći kupiti i fiskalizirati isključivo nove modele fiskalnih uređaja.

Naime, navedenim pravilnikom propisuju se performanse nove generacije postojećih modela fiskalnih uređaja koji će se proizvoditi i prodavati, pri čemu se zaustavlja daljnja proizvodnja i prodaja starih modela fiskalnih uređaja koji su koncipirani na tehnologiji staroj preko 10 godina.

U novoj generaciji postojećih modela fiskalnih uređaja implementira se nova tehnologija koja višestruko povećava tehničke mogućnosti fiskalnog uređaja i to u dijelu komunikacije sa serverom Porezne uprave gdje se omogućava korištenje 3G ili 4G mreže, za razliku od postojećih fiskalnih uređaja koji isključivo koriste 2G mrežu, kriptiranje podataka u svrhu njihove zaštite i sigurnosti prometa i dostavljanje svakog pojedinačnog fiskalnog računa na server Porezne uprave što postojeći fiskalni uređaji nisu u mogućnosti zbog korištenja 2G mreže.


Također, svaki građanin će moći izvršiti provjeru ispravnosti i validnosti svog fiskalnog računa, kao i to da li je njegov račun dostavljen na server PU FBiH, s obzirom na to da će novi modeli fiskalnih uređaja omogućiti ispisivanje QR koda na fiskalnom računu.


Pogledajte i ostale Novosti.