Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

Objavljeno nova 82 pitanja i odgovora na pitanja na portalu RECko javne nabavke

Portal RECko javne nabavke

Objavljeno nova 82 pitanja i odgovora na pitanja na portalu RECko javne nabavke

Objavljeno nova 82 pitanja i odgovora na pitanja na portalu RECko javne nabavke.

 

Poštovani,

Na portalu RECko 31.5.2022. je objavljeno 82 novih pitanja i odgovora iz oblasti javnih nabavki.

Portal trenutno broji ukupno 3.696 pitanja i odgovora iz ove oblasti.

Naš konsultantski tim Vam i dalje stoji na raspolaganju.

Pogledajte nekoliko pitanja koja su objavljena na portalu iz oblasti javnih nabavki:


PITANJE: Kako riješiti dilemu da li je neka nabavka roba ili radova?

Potrebno je da pokrenemo postupak javne nabavke sauna, parnog kupatila, hladne sobe i hamama ali nismo sigurni da li takvu nabavku treba da definišemo kao nabavku radova ili nabavku robe? Sve navedeno radi se po mjeri i u određenoj fazi građevinskih radova montira na objekat a sadrži i propratnu opremu (npr. ležaljke, klupice, nasloni za glavu, ventilator, termometar itd.…).


PITANJE: Da li se okvirni sporazum potpisuje na procijenjenu vrijednost nabavke ili na vrijednost ponude?

Ponuđač Y je prošao za LOT 3-nabavka voća i povrća. Procijenjena vrijednost ove nabavke je bila 25.000,00 km bez PDV-a. Na aukciji je ta cijena snižena na 1.000,80 KM bez PDV-a. S obzirom da su predviđene promjenjive cijene, svakako je jesno da će naša godišnja nabavka biti preko ovog iznosa. Šta da radim kad napravim Ugovor na 1.000,80. Može li se nabavljati voće i povrće preko ugovorenog iznosa do procijenjenih 25.000,00 KM. Kako mogu postupiti.


PITANJE: Da li se vraćaju ponude koje su dostavljene nakon odgađanja nastavka postupka nabavke zbog izjavljene žalbe na tendersku dokumentaciju

Nakon objavljivanja tenderske dokumentacije dobili smo žalbu na istu, a prije isteka roka za preuzimanje tenderske dokumentacije. Postupak smo obustavili na način da smo Odluku o obustavi postupka javne nabavke objavili na portalu javnih nabavki, te žalbu proslijedili URŽ-u na daljnje postupanje. Nakon toga smo zaprimili ponudu ponuđača. Kako postupiti sa tom ponudom? Da li je odmah vratiti neotvorenu ponuđaču ili postupiti na neki drugi način?


PITANJE: Istekao rok za unos obavještenja o dodjeli ugovora na portal nabavki

Postupak javnih nabavki  koji je okončan i zaključen ugovorom sa ponuđačem  u Otvorenom  postupku ,zbog niza okolnosti zaboravljeno je na portalu JN da se unese obavještenje o dodjeli ugovora. Zbog toga smo od agencije za JN Filijala Mostar dobili predmet pod nazivom: Praćenje postupaka javne nabave gdje nas upozoravaju da je prošao rok do  kada smo trebali objaviti obavještenja portalu i sada traže da se očitujemo o ovom predmetu nabave i da dostavimo eventualne dokaze da u konkretnom slučaju nije povrijeđen Zakon, odnosno, da nisu stečeni uvjeti za primjenu člana 166 st. 2 i st. 3 zakona o javnim nabavkama.


Pogledajte i ostala pitanja i odgovore,

S poštovanjem,

Vaš Refam Creative Solutions – REC d.o.o.