Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

Objavljeno novih 17 pitanja i odgovora na pitanja na portalu RECko zaštita na radu FBiH

Portal RECko zaštita na radu FBiH

Objavljeno novih 17 pitanja i odgovora na pitanja na portalu RECko zaštita na radu FBiH

Objavljeno novih 17 pitanja i odgovora na pitanja na portalu RECko zaštita na radu FBiH.

 

Poštovani,

Na portalu RECko je objavljeno 17 novih pitanja i odgovora iz oblasti zaštite na radu.

Naš konsultantski tim Vam i dalje stoji na raspolaganju.

Pogledajte nekoliko pitanja koja su objavljena na portalu iz oblasti zaštite na radu:


PITANJE: Koja je procedura izrade Akta o procjeni rizika i Pravilnika o zaštiti na radu?

Postojeći pravilnik o zaštiti na radu u jednoj firmi se usklađuje sa zakonom, a nakon akta o procjeni rizika donosi se novi interni akt za poslodavca? Kako taj novi interni akt nasloviti ili nazvati? Ponovo kao pravilnik o zaštiti na radu ili drugačije? I koji još interni akti se eventualno donose?


PITANJE: Obaveza angažmana radnika za zaštitu na radu u firmi koja se pretežno bavi poslovima prodaje i administrativnim poslovima

Naša firma zapošljava 23 radnika i to su uglavnom poslovi prodaje i administrativni poslovi odnosno rad u kancelariji. Međutim imamo i skladište i jednog skl. radnika koji pakuje robu i vozi istu na maloprodajne objekte. Da li imamo u obavezi imati/zaposliti radnika zaštite na radu?


PITANJE: Zatečeni radnik koji obavlja poslove zaštite na radu

Ako firma zapošljava više od 30 radnika, tačnije 45, može li odrediti lice koje je zaduženo za poslove zaštite na radu, koje ne ispunjava uslove VSS i 240 ECTS (društveni smjer, psiholog), i ima 15 godina radnog iskustva uz djelatnost ustanove?


PITANJE: Sastav ponude za izradu akta o procjeni rizika

Obratili smo se ovlaštenom org. i maliom akta o procjeni rizika i izrade akta o zaštiti na radu poslali smo upit šta je još potrebno uraditi u skladu sa Zakonom? Od strane ovlaštene organizacije dobili smo predračun u kojem je navedeno više stavki koje smo obavezni preduzeti po ZOP i ZNR i to: pregled i servisiranje aparata, stručno osposobljavanje radnika za zdrav rad, ag. poslova ZNR, pregled električnih instalacija, pregled gnomomanskih instalacija, stručni trening i simulacija evaluacija, org. i vođenje poslova ZOP, periodični pregled hidrantske mreže, program obuke iz oblasti zaštite na radu, obuka uposlenika iz oblasti ZNR i sl.
Da li je sve navedeno neophodno? Postoji li još nešto ili je ovo sve u konačnici?


Pogledajte i ostala pitanja i odgovore,

S poštovanjem,

Vaš Refam Creative Solutions – REC d.o.o.