Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

Objavljeno novih 66 pitanja i odgovora na pitanja na portalu RECko javne nabavke

Portal RECko javne nabavke

Objavljeno novih 66 pitanja i odgovora na pitanja na portalu RECko javne nabavke

Objavljeno novih 66 pitanja i odgovora na pitanja na portalu RECko javne nabavke.

 

Poštovani,

Na portalu RECko je objavljeno 69 novih pitanja i odgovora iz oblasti javnih nabavki.

Portal trenutno broji ukupno 3.614 pitanja i odgovora iz ove oblasti.

Naš konsultantski tim Vam i dalje stoji na raspolaganju.

Pogledajte nekoliko pitanja koja su objavljena na portalu iz oblasti javnih nabavki:


PITANJE: Kako nabaviti uslugu od ponuđača ako je isti osnivač: ugovornog organa i ponuđača?

Da li je Ugovorni organ koji je vlasnik javnog preduzeća ovlašten da sklopi ugovor o pružanju usluga sa javnim preduzećem čiji je vlasnik i koje je registrovano za pružanje tih usluga bez provođenja postupka javne nabavke? Ugovorni organ – gradska uprava; javno preduzeće – pružalac usluga – osnivač i vlasnik Gradska uprava.


PITANJE: Izmjena plana nabavke za ponovljeni postupak nabavke

Proveli smo postupak javne nabavke, međutim pristigla je samo jedna ponuda koja premašuje procijenjenu vrijednost. Donijeli smo Odluku kojom poništavamo postupak i istu smo putem e-maila i poštom dostavili ponuđaču, koji je istog dana potvrdio prijem e-maila. Ugovorni organ će povećati procijenjenu vrijednost i ponovo provesti postupak javne nabavke. Obzirom da je potrebno pristupiti izmjenama Plana nabavki kako bi se povećala procijenjena vrijednost zanima nas da li možemo pristupiti izmjenama Plana nabavke iako postupak još uvijek nije okončan (teče rok za žalbu) ili moramo čekati da se postupak okonča objavom obavještenja o poništenju postupka na Portalu javnih nabavki pa tek onda pristupiti izmjeni Plana.


PITANJE: Izbor više ponuđača u postupku javne nabavke

Pokrećemo javnu nabavku pružanje usluga naplate računa za Usluge zagrijavanja za fizička lica i elektronski transfer podataka za potrebe JP “Grijanje” d.o.o.. Planirana je javna nabavka putem otvorenog postupka. Pitanje je sljedeće: Da li mogu nakon provedenog postupka zaključiti ugovor sa dva ponuđača koji bi istovremeno vršili ovu uslugu, npr. dvije banke ili banka i pošta? Da li postoji način da zaključim ugovor sa dva dobavljača koji bi istovremeno vršili ovu uslugu?


PITANJE: Zbir vrijednosti najpovoljnijih ponuda za sve lotove prelazi prag za primjenu konkurentskog zahtjeva

Objavili smo konkurentski zahtjev za dostavu ponuda za nabavku roba sa procijenjenom vrijednošću od 49.857,00 KM bez PDV. Postupak je podijeljen na pet lotova. Zaprimili smo po jednu ponudu za svaki lot. Kada se saberu vrijednosti dostavljenih ponuda, dobija se vrijednost postupka od 55.300,00 KM bez PDV. Ponude za dva lota prelaze procijenjenu vrijednost po ovim lotovima. Da li Ugovorni organ može nastaviti sa postupkom, s obzirom da vrijednost postupka prelazi granicu konkurentskog zahtjeva za nabavku roba ili Ugovorni organ mora poništiti postupak. Napominjemo da Ugovorni organ ima obezbjeđena dodatna sredstva za realizaciju dostavljenih ponuda.


Pogledajte i ostala pitanja i odgovore,

S poštovanjem,

Vaš Refam Creative Solutions – REC d.o.o.