Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

Objavljeno novih 69 pitanja i odgovora na pitanja na portalu RECko javne nabavke

Portal RECko javne nabavke

Objavljeno novih 69 pitanja i odgovora na pitanja na portalu RECko javne nabavke

Objavljeno novih 69 pitanja i odgovora na pitanja na portalu RECko javne nabavke.

 

Poštovani,

Na portalu RECko je objavljeno 69 novih pitanja i odgovora iz oblasti javnih nabavki.

Portal trenutno broji ukupno 3.548 pitanja i odgovora iz ove oblasti.

Naš konsultantski tim Vam i dalje stoji na raspolaganju.

Pogledajte nekoliko pitanja koja su objavljena na portalu iz oblasti javnih nabavki:


PITANJE: Pregovarački postupak uslijed nepredviđenih okolnosti

Da li Ugovorno tijelo Općine, nakon što je provela konkurentski zahtjev sa dodatnom objavom za Izvođenje zidarsko-tesarskih radova na sportskoj dvorani sa potpisanim ugovorom na iznos od 45.660,00 KM bez PDV-a, može provesti pregovarački postupak bez objave za dodatne radove u iznosu do 20%, obzirom da se tijekom izvođenja radova pojavila voda i ukazala se potreba da se izvedu dodatni radovi, koji bi iznosili cca. do 20%?

Radi se o radovima koji se ne mogu odvojiti od glavnog ugovora, znači radi se o dodatnim i nepredviđenim radovima, a prekratak nam je rok zbog vremenskih uvjeta da raspisujemo tender. Znači dogodila se situacija koju nismo mogli nikako predvidjeti.


PITANJE: Nabavka vozila

Ugovorni organ objavio je otvoreni postupak nabavki putničkih motornih vozila. Radi se o nabavci 10 komada vozila koji imaju identičnu tehničku specifikaciju. Ugovorni organ definisao je tehničku specifikaciju u kojoj između ostalog stoji i “nosivost: minimalno 500 kg” i “Težina vozila: maksimalno 1200 kg”, na navedene navode dobili smo pitanje ponuđača u kome između ostalog stoji da navedena dva uslova direktno favorizuju određenog proizvođača i marku proizvoda i traže od UO da izmijeni navedeno. Koje je vaše mišljenje o navedenom?


PITANJE: Kombinovanje kroz mini-tenderisanje

Ugovorni organ je planirao provesti nabavku putem otvorenog postupka sa zaključenjem okvirnog sporazuma na 3 godine. Riječ je o nabavci robe čije cijene osciliraju na tržištu iz godine u godinu i nemoguće je predvidjeti hoće li današnja cijena nekog artikla biti ista i za 3 godine koliko će i trajati okvirni sporazum. Naše pitanje glasi je li moguće provesti otvoreni postupak sa zaključenjem okvirnog sporazuma na 3 godine kroz kombinaciju e-aukcije za prvu godinu okvirnog sporazuma i mini tenderisanja za druge dvije godine okvirnog sporazuma? I ako je moguće, kako će to utjecati na godišnje izvještavanje o dodijeljenim ugovorima, hoće li to sistem elektronskih javnih nabavki dopustiti.


PITANJE: Blagovremenost žalbe

Komisija je u postupku javne nabavke vatrogasnih uniformi nakon provedene e aukcije donijela odluku o izboru na koju je izjavljena žalba drugoplasiranog ponuđača. Ponovnim pregledom uzoraka komisija je ustanovila da je žalba djelimično osnovana. Interesuje me da li se donosi rješenje kojim se djelimično usvaja žalba i poništava ranija odluka o izboru i čekamo da protekne rok za žalbu od pet dana te nakon isteka tog roka na osnovu tog rješenja, da li će se neko od ponuđača žaliti, a nakon toga na osnovu tog rješenja tražimo od Agencije za javne nabavke da poništi e-aukciju i nakon toga donosimo novu odluku o izboru?


Pogledajte i ostala pitanja i odgovore,

S poštovanjem,

Vaš Refam Creative Solutions – REC d.o.o.