Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

Objavljeno novih 69 pitanja i odgovora na pitanja na portalu RECko javne nabavke.

odgovori na pitanja portal RECko Javne nabavke

Objavljeno novih 69 pitanja i odgovora na pitanja na portalu RECko javne nabavke.

Objavljeno novih 69 pitanja i odgovora na pitanja na portalu RECko javne nabavke.

 

Poštovani,

Na portalu RECko je objavljeno 69 novih pitanja i odgovora iz oblasti javnih nabavki.

Portal trenutno broji ukupno 3.356 pitanja i odgovora iz ove oblasti.

Naš konsultantski tim Vam i dalje stoji na raspolaganju.

Pogledajte nekoliko pitanja koja su objavljena na portalu iz oblasti javnih nabavki:


PITANJE: Provođenje postupka nabavke električne energije

Pri unosu u sistem Elektronskih javnih nabavki, kod Direktnog sporazuma, da li se računi za struju smatraju direktnim sporazumom, ili se provodi postupak nabavke?


PITANJE: Nabavke robe / vozila putem lizinga

Operativni lizing je pravni posao u kojem Korisnik lizinga (dakle, moje preduzeće) u periodu posjedovanja i korištenja predmeta lizinga (u našem slučaju, to je pet putničkih vozila) plaća Davaocu lizinga određenu naknadu bez opcije kupovine i sticanja prava vlasništva nad predmetom lizinga, a Davalac lizinga snosi troškove amortizacije predmeta lizinga.
Član 2. stav (1) tačka a) alineja 1) Zakona o javnim nabavkama propisuje. “Ugovor o javnoj nabavci robe je ugovor o javnoj nabavci čiji je predmet kupovina, najam i zakup robe ili lizing sa ili bez opcije kupovine robe…”
Dakle, obavezni smo, kao ugovorni organ, da provedemo jedan od postupaka javne nabavke koji su propisani Zakonom o javnim nabavkama.
1. Prema Vašem mišljenju, koji bi postupak javne nabavke u ovom slučaju bio najadekvatniji, odnosno najefikasniji, s obzirom na predmet nabavke?
2. Kako odrediti procijenjenu vrijednost predmetne nabavke, odnosno da li se procijenjena vrijednost nabavke određuje s obzirom na visinu naknade koju Korisnik lizinga plaća Davaocu lizinga za sve vrijeme posjedovanja i korištenja predmeta lizinga (za sve vrijeme trajanja ugovora), ili se određuje na neki drugi način?
3. Na koji period se može zaključiti ugovor o operativnom lizingu, odnosno da li i u ovom slučaju važe opšte odredbe iz ZJN o maksimalnom roku na koji se ugovori mogu zaključiti?


PITANJE: Postupak direktnog sporazuma

Ukoliko imamo nabavku robe koja je procijenjena na 1.200 KM na godišnjem nivou i ista je planirana i planom javnih nabavki, da li možemo nakon odluke o pokretanju postupka prvo provesti postupak na 600 KM ( dobiti ponudu, donijeti odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača jer se radi o iznosu manjem od 1.000 KM) pa onda do kraja godine provesti, shodno potrebama, i nabavku za preostalih 600 KM, što bi bilo 1.200 KM do kraja godine, koliko je procijenjena vrijednost nabavke ili moramo pokretati novi postupak?
2. Ukoliko imamo nabavku robe čiji je iznos manji od 1.000 KM, npr. 800 KM i ne planiramo potpisivati ugovor nego samo donijeti odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača i sukcesivno naručivati robu do kraja godine, da li u sistem e-nabavke, prilikom unosa izvještaja za nabavke možemo unijeti datum odluke o izboru i ukupan iznos nabavke i trebamo unositi posebno svaki račun, obzirom da se radi u sukcesivnoj isporuci robe?


PITANJE: Žalba u direktnom sporazumu

U postupku direktnog sporazuma nije omogućena žalba, interesuje me da li u odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača navodimo da žalba nije dozvoljena ili ništa ne navodimo.


Pogledajte i ostala pitanja i odgovore,

S poštovanjem,

Vaš Refam Creative Solutions – REC d.o.o.