Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

6.2. Dostavljanje izvještaja o povredi na radu...

NAZAD

Dostavljanje izvještaja o povredi na radu Pročitaj više

Dodano:
PITANJE: U skladu sa članom 62.stav 1 Zakona o zaštiti na radu Federacije BiH poslodavac je dužan dostaviti izvještaj o povredi na radu koja se dogodi i profesionalnom oboljenju koje nastane na radnom mjestu: 1. radniku koji je pretrpio povredu, odnosno kod kojeg je nastalo oboljenje 2. nadležnom zavodu zdravstvenog osiguranja kod kojeg je radnik zdravstveno osiguran, 3. ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi koja obavlja usluge specifične zdravstvene zaštite/medicine rada kod poslodavca i 4. nadležnoj inspekciji rada. a. Ukoliko poslodavac ima zaključen ugovor sa ZU koja obavlja usluge specifične zdravstvene zaštite/medicine rada u svom sjedištu, a radi kako je gore navedeno na čitavom području BiH ukoliko se npr. povreda na radu desi u Zenici, da li je poslodavac dužan dostaviti izvještaj nadležnoj zdravstvenoj ustanovi koja obavlja usluge specifične zdravstvene zaštite/medicine rada na području ZDK ili u Tuzli, odnosno u sjedištu poslodavca, a sa kojom ima zaključen ugovor. b. Da li je nadležna inspekcija rada prema mjestu gdje se desila nezgoda/povreda, po mjestu rada radnika ili prema sjedištu poslodavca ?

Samo pretplatnici mogu pristupiti sadržaju Portala.

Pročitajte kako postati pretplatnik ovdje.

Obrazac za izradu godišnjeg izvještaja iz oblasti zaštite na radu Pročitaj više

Dodano:
PITANJE: Da li će se podzakonskim aktima propisati jedinstven obrazac sa tačno definisanim sadržajem za izradu godišnjeg izvještaja iz oblasti zaštite na radu.?

Samo pretplatnici mogu pristupiti sadržaju Portala.

Pročitajte kako postati pretplatnik ovdje.

Rokovi za dostavljanje izvještaja o povredi na radu Pročitaj više

Dodano:
PITANJE: Novi Zakon predviđa rok od 7 dana za dostavljanje izvještaja o povredi na radu, dok Zakon o radu predviđa rok od 3 dana za dostavljanje obavijesti o otvaranju bolovanja? Koji rok ispoštovati? Izvještaj o povredi na radu po novom zakonu treba dostaviti u roku 7 dana, po zakonu zdravstvenog osiguranja tri dana, kako postupiti, šta primijeniti?

Samo pretplatnici mogu pristupiti sadržaju Portala.

Pročitajte kako postati pretplatnik ovdje.