Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

Uputstvo o načinu podnošenja zahtjeva i o potrebnoj dokumentaciji za subvencioniranje doprinosa i Zahtjev za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja OBRAZAC – ZSD!

Uputstvo o načinu podnošenja zahtjeva i o potrebnoj dokumentaciji za subvencioniranje doprinosa i Zahtjev za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja OBRAZAC – ZSD!

Porezni obveznici se obaviještavaju da je Porezna uprava Federacije BiH, u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica (Službene novine FBiH, br. 28/20), napravila i objavila na web stranici Porezne uprave Federacije BiH:

Navedene Upute i zahtjevi mogu se naći na web stranici Porezne uprave Federacije BiH u odjeljku Obrasci i propisi.

Obrazac – ZSD se objavljuje u PDF formatu koji se može uređivati, tako da ga porezni obveznik može ispuniti u elektroničkom obliku, tiskati, potpisati i otisnuti pečatom ili ga ručno ispisati, ispisati i predati nadležnom poreznom uredu prema sjedištu podnositelja zahtjeva.

Obavještavamo porezne obveznike da imaju pravo na subvencionirane doprinose ako ispunjavaju sljedeća dva uvjeta, a to su:

  • da su izmirili obaveze za doprinose i porez na dohodak s isplaćenim platama od veljače 2020., i

  • da imaju pad prometa od 20% ili više u odnosu na promet u istom mjesecu 2019. godine.

Skrećemo pažnju poreznih obveznika na činjenicu da je preduvjet za uspješnu obradu zahtjeva, tj. Obrazac – ZSD, da se obaveze po osnovi doprinosa i poreza na dohodak plaćaju od 02.2020. i da su ispravni mesečni obrasci MIP-1023, 2001, 2001-A ili 2002/2002-A predati u mesecu za koji se traži subvencija.

Stoga pozivamo porezne obveznike koji do 02. 2020. nisu platili porez i doprinose na plaće koje su isplaćene, da to urade prije podnošenja zahtjeva i tako, pod uvjetom pada prometa od 20% ili više, imaju pravo na subvenciju. Poreski obveznici koji ne plaćaju doprinose od 02.2020. neće imati pravo na subvenciju čak i ako imaju pad prihoda od 20% ili više.

Rok za podnošenje prijava za subvencioniranje doprinosa za socijalno osiguranje za 04/2020. je 29.05.2020. godine, a za sljedeće mjesece do desetog u tekućem za prethodni mjesec.

Za sva pitanja ili nedoumice koje su vam na raspolaganju su brojevi telefona i adrese e-pošte objavljene na web stranici Porezne uprave Federacije BiH, ili na linku:  

http://www.pufbih.ba/v1/kontakti  i adrese e-pošte: bosiljka.juzbasic@fpu.gov.ba ; adeleta.beslija@fpu.gov.ba .

Napomena: Upute su ažurirane 15.05.2020. godina.

Porezna uprava Federacije BiH