Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

VLADA USK – JAVNI POZIV ZA DODJELU BUDŽETSKIH SREDSTAVA

VLADA USK – JAVNI POZIV ZA DODJELU BUDŽETSKIH SREDSTAVA

Na osnovu člana 41. stav (2) Zakona o izvršavanju Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2020. godinu (“Službeni glasnik Unsko-sanskog kantona”, broj: 7/20), Programa podrške subjektima male privrede zbog posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa (COVID-19) u 2020. godini  broj: 03-017-1673/20 od 22.04.2020. godine

J A V N I   P O Z I V

za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plaća za mjesec mart i dijela plaća za mjesec april 2020. godine po Programu podrške subjektima male privrede zbog posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa (COVID-19)

I PREDMET JAVNOG POZIVA

Pozivaju se subjekti male privrede (pravna i fizička lica) čija je djelatnost zabranjena naredbama štabova civilne zaštite ili im je poslovanje ugroženo posljedicama izazvanih pandemijom da se prijave na ovaj Javni poziv kako bi se istim obezbjedila sredstva za isplatu dijela plaća za mjesec mart u zavisnosti od perioda trajanja zabrane djelatnosti i dijela plaća za mjesec april 2020. godine do visine minimalne plaće definisane Općim kolektivnim ugovorom u iznosu od 406,00 KM (slovima: četiristotinešest KM), po svakom zaposlenom radniku.

II PRAVO UČEŠĆA

Prijavu na Javni poziv mogu podnijeti subjekti male privrede (pravna i fizička lica) definisani članom 2. Zakona o poticaju razvoja male privrede (“Službeni glasnik Unsko-sanskog kantona”, broj: 19/11),

a koji ispunjavaju sljedeće uvjete:

1.   Da su registrovani na području Kantona (sa sjedištem u Kantonu za zaposlene koji su prijavljeni sa mjestom rada na području Kantona i poslovne jedinice drugih subjekata za zaposlene koji su prijavljeni sa mjestom rada na području Kantona);

2.   Da im je zabranjeno obavljanje djelatnosti naredbama štabova civilne zaštite ili im je poslovanje ugroženo posljedicama izazvanih pandemijom, unutar područja  Klasifikacije djelatnosti KD BiH 2010 (“Službeni glasnik BiH”, broj: 47/10) (Lista zabranjenih djelatnosti po KD BiH 2010 može se preuzeti OVDJE);

3.   Da su ispunjene obaveze po osnovu javnih prihoda zaključno sa 31.12.2019. godine;

4.   Da imaju kod Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine prijavljene zaposlene za mjesec mart od dana zabrane djelatnosti do 31.03.2020. godine, a za mjesec april se uzima u obzir broj zaposlenih koji su prijavljeni u kontinuitetu od 01.04. do 30.04.2020. godine.

III PRIJAVA PO JAVNOM POZIVU

Prijava na Javni poziv se vrši putem Prijavnog obrasca 1 (Prijavni Obrazac 1 mart // Prijavni Obrazac 1 april ) podnosi se samo za one zaposlene koji su prijavljeni sa mjestom rada na području Kantona.

Subjekt male privrede koji ima registrovane poslovne jedinice na području Kantona uz Prijavni obrazac 1 popunjava i dostavlja Prijavni Obrazac 2 (Prijavni Obrazac 2 mart  // Prijavni Obrazac 2 april ) za svaku poslovnu jedinicu u kojoj je zabranjena djelatnost.

Uz prijavu na Javni poziv za učešće u Programu potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju:

  1. Sudsko rješenje o registraciji (za pravne osobe) ili Rješenje o registraciji od nadležnog gradskog/općinskog organa (fizička lica/obrtnike).
  2. Uvjerenje o poreznoj registraciji – ID broj
  1. Obavijest o razvrstavanju subjekata prema djelatnosti (FBiH Zavod za statistiku);

Priloženi dokumenti moraju biti ovjereni od strane nadležnih organa.

IV OBRADA PRIJAVA I DODJELA SREDSTAVA 

Komisija Ministarstva će obraditi prispjele prijave u pogledu ispunjavanja uslova i na osnovu propisanih kriterija sačiniti Listu korisnika sredstava i Listu subjekata male privrede čije su prijave neblagovremene, nepotpune i neosnovane. Na objavljene liste svi kandidati imaju pravo prigovora koji se podnosi Ministarstvu u pisanoj formi u roku od 3 dana od dana objavljivanja listi na web stranici Vlade Kantona.

Nakon isteka roka za prigovor, odnosno nakon rješavanja po uloženim prigovorima Ministar donosi  Konačnu rang listu korisnika sredstava na koju Vlada Kantona daje saglasnost i ista se objavljuje na web stranici Vlade Kantona. Po dobivanja saglasnosti od Vlade Kantona, Ministar sa odabranim korisnicima sredstava potpisuje Ugovore nakon čega Ministar donosi pojedinačne odluke o odobravanju sredstava korisnicima.

Rok za implementaciju po potpisanom Ugovoru je 8 (osam) dana od dana doznačavanja sredstava korisnicima.

Korisnici sredstava obavezni su dodijeljena sredstva koristiti namjenski i dužni su dostaviti Izvještaj o utrošku budžetskih sredstava po propisanom obrascu “Izvještaj po Javnom pozivu o utošku sredstava” (Izvještaj o utrošku sredstava mart  // Izvještaj o utrošku sredstava april) sa prilozima, najkasnije u roku do 15 dana od dana okončanja programa, odnosno od dana isteka roka predviđenog za realizaciju programa definisanog Ugovorom.

V DOSTAVLJANJE PRIJAVA

Prijave sa potrebnom dokumentacijom dostavljaju se neposredno na protokol Vlade Unsko-sanskog kantona ili putem pošte, na adresu:

Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona,

Ul. Alije Đerzeleza br.2, 77 000 Bihać,

sa naznakom “NE OTVARATI” – prijava po Javnom pozivu ” Za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plaća za mjesec mart i dijela plaća za mjesec april 2020. godine po Programu podrške subjektima male privrede zbog posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa (COVID-19)”.

Rok za podnošenje prijava je 15 (petnaest) dana od dana objave Javnog poziva.

Dokumenti za preuzimanje:

1. Lista zabranjenih djelatnosti KD BiH 2010

2. Prijavni Obrazac 1 mart

3. Prijavni Obrazac 2 mart

4. Prijavni Obrazac 1 april

5. Prijavni Obrazac 2 april

6. Izvještaj o utrošku sredstava mart

7. Izvještaj o utrošku sredstava april.

Izvor: http://vladausk.ba/v4/novost/javni-poziv-za-dodjelu-budzetskih-sredstava-za-isplatu-dijela-placa-za-mjesec-mart-i-dijela-placa-za-mjesec-april-2020-godine-po-programu-podrske-subjektima-male-privrede-zbog-posljedica-izazvanih-pandemijom-koronavirusa-covid-19/2262