Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

Pravo i finansije 01-2017



PDF

Samo pretplatnici mogu pristupiti kompletnom izdanju časopisa.


Prijava za pretplatnike.

Pročitajte kako postati pretplatnik ovdje.



Seminar – Javne nabavke – Oktobar



Mostar - 15. 10. 2024.

Sarajevo - 16. 10. 2024.

Tuzla - 22. 10. 2024.

Banja Luka - 24. 10. 2024.

Sadržaj: Pravo i finansije 01-2017

Sadržaj “Pravo i finansije” 01-2017

Lične službenosti

Prof. dr. Duško Medić

 

Kao posljedica mišljenja da lične službenosti ne predstavljaju osnovni svojinsko-pravni odnos, Zakon o osnovnim svojinsko-pravnim odnosima bivše SFRJ nije normirao lične službenosti, iako je predvidio mogućnost njihovih postojanja. Zakon o stvarnim pravima Republike Srpske ih reguliše detaljno, što je veoma značajno, jer promjena svojinskih odnosa i tržišni uslovi privređivanja aktuelizuju primjenu ovih službenosti u praksi. Time je omogućena njihova (re)afirmacija u našem pravu, čije plodouživanje može da ima višestruke funkcije i širi društveni značaj. Privatna svojina kod nas ponovo zauzima mjesto koje joj zasluženo pripada, a to neminovno ima za posljedicu i daljni razvoj ovih službenosti, koje imaju veoma široki spektar primjene. Ovim službenostima, mogu da se ostvare važni ciljevi u privatnom pravu (pogotovo u porodičnim i nasljednim odnosima), a u određenim slučajevima i u javnom pravu.

PiF – br. 1., str. 11. – 21.

 

Struktura nadzornih odbora, imenovanje i razrješenje

Dr. sc. Nerma Čolaković – Prguda, docent

 

Na samom početku rada data je definicija korporativnog upravljanja jer je nadzorni odbor dio tog sistema, kao i kratak historijski osvrt. Potom se govori o samoj strukturi i kompoziciji odbora, profilu članova nadzornog odbora koji je vrlo bitan, ali nedovoljno uvažen u našem društvu i načinu rada odbora. Prije zaključnih razmatranja nalazi se poglavlje koje se bavi problematikom imenovanja i razrješenja članova nadzornog odbora, gdje ključnu ulogu ima skupština društva. Ukratko, rad ukazuje na značaj korporativnog upravljanja, predočava strukturu nadzornog odbora, način izbora, imenovanja i razrješenja članova odbora, te koliko je bitan kvalitetan odnos (sprega) između uprave i nadzornog odbora. Poseban značaj imaju nadzorni odbori državnih preduzeća koji trebaju imati neophodne ovlasti, sposobnosti i objektivnost za obavljanje svojih funkcija strateškog vođenja i nadgledanja uprave, te moraju postupati s integritetom i biti odgovorni za svoje postupke.

PiF – br. 1., str. 22. – 29.

 

Značaj konkurentnosti i konkurentna pozicija BiH

Dr. sc. Jozo Piljić

 

Konkurentnost je održiv rast produktivnosti vođen kvalitetom strategija i poslovanja poduzeća, na koju zajedno utječu makroekonomsko i mikroekonomsko okruženje. U današnjoj svjetskoj ekonomiji, koju karakterizira otvorenost i integracija, konkurentnost ima ključnu ulogu. Temelji ekonomskog razvoja u suvremenom svijetu počivaju na uvjetima zasnovanim na znanju i razvijenoj infrastrukturi, visokorazvijenoj tehnologiji i inovacijama. Prilikom postavljanja strategije, na globalnoj razini, neizbježno je pitanje kako ostvariti i održati konkurentnost, čiji odgovor je od ključnog značaja za rast i razvoj svakog poslovnog sustava. Složenost problema konkurentnosti BiH traži neodgodive i sinhronizirane strukturne promjene na svim područjima, a posebno: institucija, razvoja tržišta roba, kapitala, rada i znanja, inovativnosti i razvoja temeljenog na znanju i tehnologiji i obrazovanja za konkurentnost – od vrtića do fakulteta.

 

PiF – br. 1., str. 30. – 44.

 

 

Porezno-računovodstveni tretman viškova i manjkova

Dr. sc. Mirna Pajević

 

Krajem godine obavlja se godišnji popis imovine i obaveza kojim se utvrđuju njihova stvarna stanja i prema njima usklađuju knjigovodstvena stanja. Izvođenje popisa veoma ovisi o kvaliteti pripremnih radnji koje obuhvataju kontrolne i druge postupke kojim se provjeravaju knjiženja poslovnih događaja i knjigovodstvena dokumentacija. Popis imovine i obaveza može se vršiti i tokom poslovne godine u slučajevima promjene cijena proizvoda i robe i statusnih promjena u skladu sa Zakonom o privrednim društvima. Popis se obavlja tokom godine i zbog primopredaje dužnosti i ne oslobađa pravnu osobu od popisa sredstava i obaveza sa stanjem na dan 31.12. tekuće godine. Godišnjim popisom imovine i obaveza utvrđuju se stvarna stanja imovine, obaveza i kapitala, te se postojeća knjigovodstvena stanja svode na popisom utvrđena stvarna stanja kroz iskazivanje viškova ili manjkova.

PiF – br. 1., str. 45. – 55.

 

PDV tretman usluga u međunarodnom prometu

Mr. Sabina Džanović

 

Jedna od uvijek aktuelnih tema s PDV aspekta je zasigurno pitanje oporezivanja usluga u međunarodnom prometu. Iako su propisi o PDV na snazi već niz godina, tretman prometa usluga, a pogotovo usluga u međunarodnom prometu, često izaziva niz nedumica i dilema. S obzirom na to da u međunarodnom prometu usluga vrijede posebna pravila, postavlja se pitanje ko treba i da li uopće obračunati PDV, imajući u vidu i pravila izbjegavanja dvostrukog (ne)oporezivanja. U međunarodnom prometu usluga postoje brojne specifičnosti, te se može dogoditi da domaći obveznik PDV pruženu uslugu fakturiše inostranom partneru bez bh. PDV, odnosno da ima obavezu obračunavanja bh. PDV na uslugu primljenu od inostranog lica. Da bismo znali kako postupiti u konkretnom slučaju, odnosno da bismo znali kakav je PDV tretman konkretnog prometa usluga, ključno je ustanoviti o kakvoj usluzi se radi.

PiF – br. 1., str. 56. – 61.

 

Porez po odbitku u novim propisima o porezu na dobit u FbiH

Mirela Mašić, dipl. oec.

 

Posebnu pažnju u novom Zakonu o porezu na dobit privukle su odredbe u vezi s obračunom poreza po odbitku. Naime, i prilikom primjene ranije važećih propisa o porezu na dobit, u računovodstveno-poreznoj praksi često su bile prisutne nedoumice, počev od samog značenja poreza po odbitku, pravilnog načina njegovog obračuna. U novom zakonu, odredbe u vezi sa porezom po odbitku su, već na prvi pogled, detaljnije u odnosu na ranije važeće, a još detaljnija pojašnjenja (na sreću ili nesreću) poreznih obveznika donio je novi Pravilnik o porezu na dobit. Iako se sama suština kod obračuna poreza po odbitku nije promijenila, potrebno je sa posebnom pažnjom pristupiti novim odredbama, kako u vezi sa pomenutim detaljima kod oporezivanja pojedinih vrsta usluga koje su i do sada bile predmet oporezivanja, tako i u vezi sa novim pravilima oporezivanja  određenih usluga koje do sada nisu bile oporezive.

PiF – br. 1., str. 62. – 70.

 

Prestanak radnog odnosa nezavisno od volje radnika i poslodavca

Danijela Radonić, dipl. iur.

Za razliku od prethodnog zakonskog rješenja, novim Zakonom o radu Republike Srpske razlozi za prestanak radnog odnosa sistematizovani su u dva člana. U ovom tekstu su obrađena dva razloga prestanka radnog odnosa: zbog navršenja radnog vijeka koji je definisan članom 175. ZOR, kao i prestanak radnog odnosa nezavisno od volje radnika i poslodavca što je regulisano članom 176. ZOR. Shodno članu 175. ZOR radni odnos prestaje kada radnik navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, ukoliko drugim zakonom nije drugačije uređeno. Dalje, radni odnos može prestati nezavisno od volje radnika i poslodavca, a zbog jednog od sljedećih razloga: gubitka radne sposobnosti, osude na kaznu zatvora, mjeru bezbjednosti, vaspitnu ili zaštitnu mjeru u trajanju dužem od šest mjeseci ili prestanka rada poslodavca. Svaki od ovih razloga ima određene specifičnosti koje zahtjevaju daljnju obradu i pojašnjenje.

PiF – br. 1., str. 71. – 81.

 

Nove evidencije u radnom zakonodavstvu Federacije Bosne i Hercegovine

Ljiljana  Ćehajić, dipl. iur.

 

U ovom članku analiziran je zakonski osnov evidencija prisutnosti na radu radnika i lica koja po drugom osnovu rade za poslodavca, kao i matična evidencija radnika koju je poslodavac obavezan voditi na način propisan Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima i drugim licima angažovanim na radu. Također, detaljnije je predstavljen i objašnjen način unošenja podataka, kao i novi način vođenja navedenih evidencija.

PiF – br. 1., str. 82. – 93.

 

SAVJETODAVNI SERVIS

Javne nabavke – Ivana Grgić, dipl. ecc. str. 94.

Radni odnosi u RS – Radmila Puzić, dipl. iur. str.121. 

Radni odnosi u FBiH – Ljiljana Ćehajić str.143.