Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

Objavljene izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit

Objavljene izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit

U “Sl. novinama FBiH”, broj 15/20 objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit.

Najznačajnija izmjena odnosi se na član 19. i pitanje poreskog tretmana amortizacije imovine s pravom korištenja kod najmoprimca.

Izmjenjeni i dopunjeni član 19. sada glasi:

Član 19.

(1) Kod utvrđivanja porezne osnovice priznaje se obračunata amortizacija primjenom proporcionalne metode amortizacija na dugotrajnu imovinu i imovinu s pravom korištenja na način propisan ovim članom.

(2) Porezno priznate stope amortizacije dugotrajne imovine iznose:

  1. građevinski objekti – 5%,
  2. ceste, komunalni objekti, željeznica – 10%,
  3. oprema, vozila, postrojenja – 15%,
  4. oprema za vodoprivredne, vodovodne i kanalizacijske sisteme – 15%,
  5. hardver i softver i oprema za zaštitu okoliša – 33,3%,
  6. višegodišnji zasadi – 15%,
  7. osnovna stada – 40% i
  8. nematerijalna imovina – 20%.

(3) Imovina s pravom korištenja amortizuje se kod najmoprimca od prvog dana trajanja najma do kraja njenog korisnog vijeka odnosno do isteka perioda trajanja najma.

(4) Rashodi amortizacije se priznaju u porezne svrhe samo kada je vlastita dugotrajna imovina i imovina s pravom korištenja u upotrebi, kojom porezni obveznik obavlja djelatnost.

(5) Ukoliko je nabavna cijena imovine manja od 1.000,00 KM, njena nabavna vrijednost može se u cijelosti odbiti u godini u kojoj je ta imovina nabavljena.

(6Imovina iz stava (1) ovog člana koja je u cijelosti otpisana, ali se i dalje vodi u evidencijama do momenta otuđenja ili uništavanja, ne može se ponovo procjenjivati i na nju obračunavati amortizacija i priznati u porezne svrhe.

(7) Rashodi nastali na ime umanjenja vrijednosti imovine iz stava (1) ovog člana koji se utvrđuju kao razlika između neto sadašnje vrijednosti i njene procijenjene nadoknadive vrijednosti, priznaju se kao porezno dopustiv rashod u poreznom periodu u kojem je ta imovina prodata ili uništena uslijed više sile.

Navedeno, znači da se amortizacija imovine s pravom korištenja, kod najmoprimca, priznaje u cjelini, uz jedini uslov da je obračunata i iskazana u skladu sa MSFI 16.

Izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit možete preuzeti na sljedećem linku:

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit