Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

Agencija za bankarastvo Federacije BiH

Agencija za bankarastvo Federacije BiH

Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje nepovoljnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pojavom virusnog oboljenja COVID-19

S ciljem ublažavanja negativnih efekata izazvanih pojavom virusnog oboljenja COVID-19, Agencija za bankarastvo FBiH je donijela Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje nepovoljnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pojavom virusnog oboljenja “COVID-19”.

Odlukama Agencije o privremenim mjerama koje subjekti bankarskog sistema (banke i nedepozitne institucije) primjenjuju za ublažavanje nepovoljnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pojavom virusnog oboljenja “COVID-19” propisuju se ključne mjere za ublažavanje negativnih efekata na bankarski sistem, građane i privredu u Federaciji BiH, a ogledaju se u odobravanju olakšica klijentima (pravnim i fizičkim licima) koji su direktno ili indirektno pogođeni negativnim efektima vanrednih okolnosti, uvođenju posebnih pravila za upravljanje kreditnim rizikom koje subjekti bankarskog sistema primjenjuju u slučaju odobravanja posebnih mjera klijentima, te uvođenju preventivnih mjera sa ciljem očuvanja kapitala subjekata bankarskog sistema.

Odluke možete preuzeti u nastavku:

Navedene Odluke su objavljene u „Službenim novinama FBiH“, broj 22/20 od 27.3.2020. godine i stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenim novinama FBiH“, tj. od 28.3.2020. godine.

Također, Agencija za bankarstvo je izdala i Saopštenje za javnost, koji dodatno pojašnjava cilj i namjenu donesenih odluka, a koje možete preuzeti u nastavku: