Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

Objavljeno novih 63 pitanja i odgovora na pitanja na portalu RECko javne nabavke.

odgovori na pitanja portal RECko Javne nabavke

Objavljeno novih 63 pitanja i odgovora na pitanja na portalu RECko javne nabavke.

Objavljeno novih 63 pitanja i odgovora na pitanja na portalu RECko javne nabavke.

 

Poštovani,

Na portalu RECko je objavljeno 63 novih pitanja i odgovora iz oblasti javnih nabavki.

Portal trenutno broji ukupno 3.479 pitanja i odgovora iz ove oblasti.

Naš konsultantski tim Vam i dalje stoji na raspolaganju.

Pogledajte nekoliko pitanja koja su objavljena na portalu iz oblasti javnih nabavki:


PITANJE: Kako obezbijediti predmet nabavke ako se niko ne javi na raspisani tender, i novi ugovor ne bude potpisan na vrijeme

Pokrenuli smo konkurentski postupak za Vršenje usluga prijevoza učenika, što učiniti u slučaju ako nam nitko ne dostavi ponudu za navedeni predmet nabave?
Da li se može zaključiti ugovor sa ranijim prijevoznikom, zbog hitnosti jer školska godina će ubrzo početi, a ako se ne zaključi ugovor neće imati tko prevoziti školsku djecu, ponavljamo u slučaju da nitko ne dostavi ponudu za ovaj predmet javne nabavke ili u slučaju da se procedura ne završi do početka školske godine?


PITANJE: Greška ugovornog organa u pripremi obrasca za cijenu ponude

Ugovorni organ je u TD predvidio zaključivanje okvirnog sporazuma na period od 36 mjeseci (3) god., i na više mjesta je u TD prema MSTD ( u tekstualnom dijelu TD) naglasio da se okvirni sporazum za predmetnu uslugu zaključuje na period od 36 mjeseci.
U obrascu za cijenu ponude kao i u tehničkoj specifikaciji ,ugovorni organ nije predvidio posebnu rubriku ( u specifikaciji), gdje bi ponuđači mogli da iskažu svoju cijenu za period od 36 mjeseci.
Prilikom evaluacija ponuda je konstatovano da su jedni ponuđači u ‘’Obrascu za cijenu ponude’’ iskazali cijenu za jednu godinu, dok su drugi ponuđači iskazali cijenu za jednu godinu i istu množili sa 3 te su na a taj način iskazali cijenu za 36 mjeseci (3) god.
Kako i na koji način da prevaziđemo nastalu situaciju u pogledu vrednovanja i ocjene ponuda ponuđača za predmetnu uslugu.


PITANJE: Ponuda prelazi procijenjenu vrijednost nabavke

Procijenjena vrijednost javne nabavke bez PDV-a iznosi: 8.974,36 KM, a sa PDV-om iznosi 10.500,00 KM. Ponuđač koji je dostavio svoju ponudu nije u sistemu PDV-a. Njegova Ponuda je na iznos od 9.967,50 KM (sa i bez PDV-a). Kako je jedini ponuđač, e-aukcija se ne može zakazati. Da li je data ponuda cjenovno prihvatljiva?


PITANJE: Mora li ugovorni organ pokrenuti novi postupak nabavke, nakon što provedeni postupak nabavke bude poništen u cjelosti od strane URŽ-a/KRŽ-a

Da li mi kao ugovorno tijelo Općina možemo nakon što nam je Ured za razmatranje Žalbi BiH poništila našu Odluku vezano za Nabavku lož ulja za sezonu grijanja za 2021. godinu i cjelokupnu tendersku dokumentaciju donijeti Odluku da poništavamo cjelokupni postupak nabavke i da obrazložimo da nećemo provoditi novi iz razloga jer je došlo do drugih razloga koji su dokazivi obzirom da nam ta količina lož ulja nije potrebna više jer Osnovna škola se neće grijati s nama obzirom da su oni prešli na grijanje na pelet? Ili moramo provoditi ponovno novi postupak i nabavljat lož ulje koje nam nije potrebno?


Pogledajte i ostala pitanja i odgovore,

S poštovanjem,

Vaš Refam Creative Solutions – REC d.o.o.