Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

Instrukcija Federalnog Ministarstva zdravstva za postupanje u vezi privremene spriječenosti za rad uzrokovane koronavirusom

postupanje u vezi privremene spriječenosti za rad FMin

Instrukcija Federalnog Ministarstva zdravstva za postupanje u vezi privremene spriječenosti za rad uzrokovane koronavirusom

Instrukcija Federalnog Ministarstva zdravstva za postupanje u vezi privremene spriječenosti za rad uzrokovane koronavirusom

 

Zbog situacije uzrokovane Koronavirusom (COVID-19) veliki je broj osiguranika koji su privremeno spriječeni za rad, odnosno koji se nalaze u izolaciji jer su bili u kontaktu s oboljelim od virusa.

Prava osiguranika i poslodavaca za vrijeme privremene spriječenosti za rad uređeno je Zakonom o zdravstvenom osiguranju (“Sl. novine FBiH”, br. 30/1997, 7/2002, 70/2008, 48/2011, 100/2014 – odluka US i 36/2018).

Prema navedenom Zakonu radnik ima pravo na naknadu plaće (najmanje 80% od osnovice za naknadu, s tim da to ne može biti niže od iznosa minimalne plaće važeće za mjesec za koji se utvrđuje naknada) zbog bolovanja, između ostalog, kada je privremeno spriječeni za rad zbog bolesti i kada je izolovan kao kliconoša ili zbog pojave zaraze u njegovoj okolini.

Saglasno članu 57. stav (1) Zakona, naknada plaće u slučajevima iz člana 42. tačka 3. (izolirani kao kliconoše ili zbog pojave zaraze u njihovoj okolini) se isplaćuje osiguraniku na teret kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, od prvog dana korištenja prava.


Naknada plaće

Naknadu plaće obračunava i isplaćuje pravna odnosno fizička osoba, s tim da je kantonalni zavod osiguranja obvezan vratiti isplaćenu naknadu u roku od 45 dana od dana prijema zahtjeva za povrat.

Međutim, u praksi su se pojavila različita tumačenja odredbi navedenog Zakona u vezi sa pitanjem na čiji teret „pada“ naknada plaće i od kojeg dana, u zavisnosti od toga da li je radnik pozitivan na COVID-19 i po rješenju nadležnih organa stavljen u kućnu izolaciju jer je pozitivan na COVID-19 ili je radnik stavljen pod zdravstveni nadzor zbog sumnje da su bile u kontaktu sa zaraženom osobom i po rješenju nadležnih organa stavljen u kućnu izolaciju, kao i različita postupanja kantonalnih Zavoda zdravstvenog osiguranja po ovom pitanju.


Stoga, Federalno ministarstvo zdravstva je dalo Instrukciju za postupanje u vezi privremene spriječenosti za rad uzrokovane Koronavirusom koju možete preuzeti na sljedećem linku:

Instrukcija Federalnog ministarstva zdravstva za postupanje u vezi privremene spriječenosti za rad uzrokovane Koronavirusom.


 

Pogledajte i ostale Novosti.