Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

O B A V I J E S T za osobe koje se prijavljuju na biro po prestanku radnog odnosa

Obavijest za osobe koje se prijavljuju na biro po prestanku radnog odnosa

O B A V I J E S T za osobe koje se prijavljuju na biro po prestanku radnog odnosa

Prijava na biro po prestanku radnog odnosa


JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo
JU “Služba za zapošljavanje” LIVNO
JU “Služba za zapošljavanje” HNŽ-HNK
JU “Služba za zapošljavanje” BPK Goražde
JU “Služba za zapošljavanje” KSB/SBK
JU “Služba za zapošljavanje” TK TUZLA
JU “Služba za zapošljavanje” ŽZH
JU “Služba za zapošljavanje” ZDK 

PRAVO NA NOVČANU NAKNADU ZA VRIJEME NEZAPOSLENOSTI – UKOLIKO POSLODAVAC NIJE UPLAĆIVAO DOPRINOSE?!

 

JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo

O B A V I J E S T za osobe koje se prijavljuju na biro po prestanku radnog odnosa

Osobe kojima je prestao radni odnos, mogu se putem e-mail-a prijaviti kod općinskog biroa prema mjestu prebivališta i tako dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Potrebna dokumentacija je:
lična karta;
dokaz o stručnom obrazovanju, odnosno o stručnoj osposobljenosti (svjedočanstvo ili diploma);
dokaz o prestanku rada (obrazac JS 3100, ugovor/rješenje).

Obavezno je u e-mail-u napisati kontakt telefon i adresu prebivališta, kako bi ga radnik biroa kontaktirao po prijemu prijave sa dokumentacijom.

E – mail adrese biroa su:

Izvor: https://szks.ba/


 

JU “Služba za zapošljavanje” HNŽ-HNK

Poštovani, temeljem brojnih upita o načinu redovite prijave u evidenciju nezaposlenih soba radi stjecanja statusa nezaposlene osobe zbog prestanka radnog odnosa i ostvarivanja prava temeljem nezaposlenosti (novčana naknada, zdravstveno  i mirovinsko osiguranje) informiramo Vas o sljedećem:

Osobe koje već imaju status nezaposlene osobe nisu dužni vršiti redovnu prijavu u podružnice – biroe Službe za zapošljavanje HNŽ-HNK za vrijeme trajanja izvanrednih okolnosti. Svi rokovi za redovne prijave su prolongirani do trajanja vanrednog stanja.

Osobe kojima je prestao radni odnos, radi ostvarivanja svojih prava, mogu se putem e-maila info@szzhnz-k.ba ili faksa na broj 036/334-810 prijaviti i tako dostaviti potrebnu dokumentaciju.
Potrebna dokumentacija je:
osobna karta,
dokaz o stručnom obrazovanju, odnosno o stručnoj osposobljenosti (svjedočanstvo ili diploma),
dokaz o prestanku rada (rješenje/odluka o prestanku radnog odnosa, ugovor o radnom odnosu na određeno vrijeme ako je iz istog vidljiv datum prestanka radnog odnosa, te obrazac JS 3100 ako je isti dostupan).

Obvezno je dostaviti kontakt telefon i adresu prebivališta, kako bi Vas naši djelatnici kontaktirali po prijemu prijave sa dokumentacijom.

U slučaju da niste u mogućnosti dostaviti potrebnu dokumentaciju zbog tehničkih poteškoća (nemogućnosti pristupa internetu ili faksu) obratite se podružnici-birou Službe za zapošljavanje u skladu sa prebivalištem za daljnje upute.

Kontakt brojevi i e-mailovi podružnica-biroa rada Službe za zapošljavanje HNŽ-HNK su sljedeći:

Podružnica-biro rada Čapljina:

036/835-135

nikolina.rajic@szzhnz-k.ba

Podružnica-biro rada Čitluk:

036/642-630

ivan.pehar@szzhnz-k.ba

Podružnica-biro rada Jablanica:

036/752-818

kemal.muratovic@szzhnz-k.ba

Podružnica-biro rada Konjic:

036/726-253

emina.catic@szzhnz-k.ba

Podružnica-biro rada Mostar – Odjeljenje 1:

036/334-836

nikola.bozic@szzhnz-k.ba

Podružnica-biro rada Mostar – Odjeljenje 2:

036/331-435

harun.cevra@szzhnz-k.ba

Podružnica-biro rada Neum:

036/880-219

ivan.udzenija@szzhnz-k.ba

Podružnica-biro rada Prozor-Rama:

036/770-102

ivan.babic@szzhnz-k.ba

Podružnica-biro rada Ravno:

036/891-030

antica.vukic@szzhnz-k.ba

Podružnica-biro rada Stolac:

036/853-330

vidoje.maslac@szzhnz-k.ba

 

Izvor: https://szzhnz-k.ba/viewnews.php?id=451


 

JU “Služba za zapošljavanje” KSB/SBK

Obavještavaju se korisnici usluga Službe za zapošljavanje KSB/SBK da se od 20.03.2020 godine zbog novonastale epidemiološke situacije, a u cilju sprječavanja širenja Corona virusa (COVID-19) u BiH, zahtjevi za ostvarivanje prava za novčanu naknadu po prestanku radnog odnosa zaprimaju na sljedeći način:

Dokumentacija koja je potrebna za ostvarivanje prava na novčanu naknadu:

  1. odluku (rješenje) poslodavca o prestanku radnog odnosa, odnosno odluku nadležnog tijela o prestanku djelatnosti sa razlozima prestanka, odnosno Ugovor o radu na određeno vrijeme (original ili ovjerena kopija),
  2. potvrdu izdatu od Porezne uprave Federacije BiH – obrazac Uvjerenje 3650 za najmanje 8 mjeseci neprekidno ili 8 mjeseci sa prekidima u posljednih 18 mjeseci (original ili ovjerena kopija)
  3. obrazac JS 3100 – odjava sa osiguranja ovjerena od nadležne Porezne uprave (kopija),
  4. listing staža osiguranja ovjeren od nadležnog organa PIO/MIO (u slučaju da se radi o radnom stažu koji nije uveden u radnu knjižicu (original ili ovjerena kopija)
  5. izjava o korištenju novčane naknade svojeručno potpisana.

Nezaposlene osobe su dužne uz navedenu dokumentaciju priložiti i obrazac zahtjeva koji se nalazi na službenoj stranici Službe za zapošljavanje SBK na linku 1 zahtjev NN_JUSZZSBK O 7 2 11 ili svojeručno napisan i potpisan zahtjev za novčanu naknadu sa potrebnim osobnim podacima i kontakt brojem.

Zahtjev i dokumentaciju je potrebno kovertirati, sa podacima i naznakom „zahtjev za novčanu naknadu“ te koverat donijeti na vrata nadležne Ispostave-Biroa.

Zamjenik ravnatelja

Marinko Krajina

Direktor

Željko Lončar

 

Izvor: http://szzksbsbk.com.ba/obavijest-2/


 

JU “Služba za zapošljavanje” ŽZH

Poštovani, temeljem brojnih upita o načinu redovite prijave u evidenciju nezaposlenih soba radi stjecanja statusa nezaposlene osobe zbog prestanka radnog odnosa i ostvarivanja prava temeljem nezaposlenosti (novčana naknada, zdravstveno  i mirovinsko osiguranje) informiramo Vas o sljedećem:

Osobe koje već imaju status nezaposlene osobe nisu dužni vršiti redovnu prijavu u podružnice Službe za zapošljavanje Županije Zapadnohecegovačke za vrijeme trajanja izvanrednih okolnosti. Svi rokovi za redovne prijave su prolongirani do trajanja vanrednog stanja.

Osobe kojima je prestao radni odnos, radi ostvarivanja svojih prava, mogu se putem e-maila podružnica ili na kontakt telefone podružnica, te putem faksa na njihove dolje navedene brojeve, prijaviti i tako dostaviti potrebnu dokumentaciju.
Potrebna dokumentacija je:
osobna iskaznica,
dokaz o stručnom obrazovanju, odnosno o stručnoj osposobljenosti (svjedočanstvo ili diploma),
dokaz o prestanku rada (rješenje/odluka o prestanku radnog odnosa, ugovor o radnom odnosu na određeno vrijeme ako je iz istog vidljiv datum prestanka radnog odnosa, te obrazac JS 3100 ako je isti dostupan),

ako imate radni staž ostvaren prije 31.12.2010. dostaviti radnu knjižicu, uvjerenje MIO/PIO o radnom stažu ili potvrdu poslodavca o stažu. Ako ne posjedujete dokaze o postojećem stažu prije 31.12.2010., navedite isto u mailu, kako bi Služba službeno zatražila podatke od nadležne službe od MIO/PIO,

IZJAVA NA ZAPISNIK – obvezna (kliknite na IZJAVA NA ZAPISNIK)

Obvezno je dostaviti kontakt telefon i adresu prebivališta, kako bi Vas naši djelatnici kontaktirali po prijemu prijave sa dokumentacijom.


U slučaju da niste u mogućnosti dostaviti potrebnu dokumentaciju zbog tehničkih poteškoća (nemogućnosti pristupa internetu ili faksu) obratite se podružnici Službe za zapošljavanje u skladu sa prebivalištem za daljnje upute.

Kontakt brojevi i e-mailovi podružnica rada Službe za zapošljavanje Županije Zapadnohecegovačke su sljedeći:

Podružnica Grude:

039/662-171

grude@szz-zzh.ba

Podružnica Ljubuški:

039/831-432

ljubuski@szz-zzh.ba

Podružnica Posušje:

039/681-055

posusje@szz-zzh.ba

Podružnica Široki Brijeg:

039/704-928

sirokibrijeg@szz-zzh.ba

 

Izvor: http://szz-zzh.ba/


 

JU “Služba za zapošljavanje” LIVNO

14.04.2020  Sukladno Odluci broj: 434-1/20 od 14.04.2020. Ravnatelja Županijskog zavoda za upošljavanje HBŽ-a, odlučeno je da;
Osobe koje već imaju status neuposlene osobe (a ne ostvaruju pravo na novčanu naknadu), nisu dužni vršiti redovnu prijavu u Ispostave Županijskog zavoda za upošljavanje HBŽ-a počevši od 15.04.2020. do daljnjega.

02.04.2020 Poštovani, temeljem brojnih upita o načinu redovite prijave u evidenciju nezaposlenih osoba radi stjecanja statusa nezaposlene osobe zbog prestanka radnog odnosa i ostvarivanja prava temeljem nezaposlenosti (novčana naknada, zdravstveno  i mirovinsko osiguranje) informiramo Vas o sljedećem:

Osobe kojima je prestao radni odnos, radi ostvarivanja svojih prava, mogu dostaviti potrebnu dokumentaciju (skeniranu) putem e-maila ili poštom Ispostavi zavoda kojoj pripadaju (mjesto prebivališta).

Potrebna dokumentacija je:

  • kopija osobne iskaznice,
  • dokaz o stručnom obrazovanju, odnosno o stručnoj osposobljenosti (svjedožba ili diploma) kopija
  • dokaz o prestanku rada (rješenje/odluka o prestanku radnog odnosa, ugovor o radnom odnosu na određeno vrijeme ako je iz istog vidljiv datum prestanka radnog odnosa, te obrazac JS 3100 ako je isti dostupan),
  • ako imate radni staž ostvaren prije 31.12.2010. dostaviti radnu knjižicu, uvjerenje MIO/PIO o radnom stažu ili potvrdu poslodavca o stažu. Ako ne posjedujete dokaze o postojećem stažu prije 31.12.2010., navedite isto u mailu, kako bi Zavod službeno zatražio podatke od nadležne službe od MIO/PIO.
  • IZJAVA NA ZAPISNIK – obvezno (kliknite na dnu stranice preuzimanja)

Obvezno je dostaviti kontakt telefon i adresu prebivališta, kako bi Vas naši djelatnici kontaktirali po prijemu prijave sa dokumentacijom!

U slučaju da niste u mogućnosti dostaviti potrebnu dokumentaciju zbog tehničkih poteškoća (nemogućnosti pristupa internetu ili faksu) obratite se Ispostavi Županijskog zavoda za upošljavanje u skladu sa prebivalištem za daljnje upute.

Kontakt brojevi i e-mailovi Ispostava Županijskog zavoda za upošljavanje Livno su slijedeće:

Ispostava Livno:

034 201 306 / 034 208 456

zzuplivno@gmail.com

Ispostava Tomislavgrad:

034 352 114 / 034 354 071

zzuptomislavgrad@gmail.com

Ispostava Kupres:

034 274 271

zzupkupres@gmail.com

Ispostava Glamoč:

034 273 084

zzupglamoc@gmail.com

Ispostava Bosansko Grahovo:

034 850 211

zzzubosanskograhovo@gmail.com

Ispostava Drvar:

034 819 599

zzupdrvar@gmail.com

 

Izvor: http://zzzu-livno.ba/sadrzaj/obavijest-o-radu-zupanijskog-zavoda-za-uposljavanje/126


 

JU “Služba za zapošljavanje” BPK Goražde

Uputstvo za prijavu nezaposlene osobe na evidenciju službe po prestanku radnog odnosa

Zbog novonastale situacije uzrokovane korona virusom i težnje da se maksimalno smanji socijalni kontakt, obavještavamo nezaposlene osobe kojima je prestao radni odnos da prijavu nadležnom birou po prestanku radnog odnosa u roku od 30 dana (od dana prestanka radnog odnosa) mogu izvršiti na jedan od slijedećih načina:

  1. A) putem e-maila
  2. B) putem pošte

Potrebna dokumentacija za prijavu iz radnog odnosa je slijedeća:

  1. Lična karta (e-mail prijava: obostrano skenirani dokument, prijava putem pošte: obostrano kopiran dokument)
  2. Rješenje o prestanku radnog odnosa ili Ugovor koji je istekao (e-mail prijava: skenirani dokument, prijava putem pošte: kopiran dokument)
  3. Kopija radne knjižice ili drugi dokaz o radnom stažu (u dogovoru sa savjetodavcem nadležnog biroa) (e-mail prijava: skenirani dokument, prijava putem pošte: kopiran dokument)
  4. Potvrdu o tekućem računu iz banke (e-mail prijava: skenirani dokument, prijava putem pošte: original ili kopiran dokument)
  5. Potvrdu o uplaćenim doprinosima za zadnjih 8 mjeseci rada / popunjava poslodavac (e-mail prijava: skenirani dokument, prijava putem pošte: originalan dokument)
  6. Ispunjena prijava / zahtjev za ostvarenje prava na novčanu naknadu po prestanku radnog odnosa (sa obaveznim brojem telefona, i adresom prebivališta prema CIPS prijavi) / popunjava podnosioc zahtjeva

Napomena:

U zavisnosti od načina prijave, nezaposlena osoba dostavlja tražene dokumente skenirane ili kopirane bez potrebe ovjere dokumenata.

Nezaposlena osoba mora dostaviti tačan telefonski broj zbog uspostave kontakta sa savjetodavcem, po mogućnosti i video poziva (Viber i dr.) kako bi savjetodavac utvrdio autentičnost osobe i dobio ostale potrebne podatke u skladu sa Pravilnikom o evidencijama iz oblasti zapošljavanja.

Ukoliko nezaposlena osoba dostavi netačne kontakt podatke ista neće biti prijavljena na evidenciju.

Obrasce dokumenata iz tačke 5 i 6 možete preuzeti na linku ispod.

 

Za sve dodatne informacije možete se obratiti savjetodavcima u nadležnim biroima putem telefona ili e-maila.

e-mail za prijavu prijava@szzbpk.ba

 

Savjedodavci biro Goražde: Erna Muratspahić, Anida Borovina, Amela Škamo Žerić

Savjetodavac za biroe Pale u FBiH i Foča u FBiH: Edin Hubanić

Telefon / fax: 038 221 546

Telefon: 038.240 370

 

Ostale važne napomene:

  • Redovna javljanja za korisnike koji su se javljali svakih 30, 45 i 120 dana su odgođena do daljnjeg;
  • Odjave sa evidencije vrše se dostavom potrebne dokumentacije putem e-maila, faxa ili pošte;
  • Izdavanje uvjerenja vrši se na zahtjev stranke putem e-maila ili pošte;
  • Dostavljanje dokumentacije i pravdanja za programe sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja putem e-maila;

Radno vrijeme od 9:00 do 14:00

 

– POTVRDA O UPLAĆENIM DOPRINOSIMA
– PRIJAVA / ZAHTJEV ZA OSTVARENJE PRAVA NA NOVČANU NAKNADU

——————————————————————————————————–

– PRIJAVA PUTEM WEB FORMULARA

Izvor: https://www.szzbpk.ba/vijesti/vijesti/2020/25032020-uputa.html


 

JU “Služba za zapošljavanje” TK TUZLA

UPUTSTVO za osobe koje se prijavljuju po prestanku radnog odnosa

Osobe kojima je prestao radni odnos mogu se prijaviti na evidenciju Službe za zapošljavanje, u roku od 30 dana, putem e-maila ili pošte i to putem e-maila općinskog biroa za zapošljavanje prema mjestu prebivališta.

Potrebna dokumentacija za prijavu i podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu je:

  1. Lična karta (slika ako dostavljate putem maila, a kopija putem pošte);
  2. Rješenje o prestanku radnog odnosa ili Ugovor koji je istekao (skenirano putem maila, kopija putem pošte);
  3. Kopiju (ili skeniranu) radnu knjižicu;
  4. Kopiju ili sliku tekućeg računa;
  5. Ispunjena prijava/zahtjev za podnošenje novčane naknade, sa obaveznim brojem telefona, mailom i adresom prebivališta iz CIPS-a, a čiji urnek se nalazi na liku ispod.

OBRAZAC – Zahtjev za podnošenje novčane naknade

Email adrese, brojevi telefona i poštanske adrese općinskih biroa za zapošljavanje nalaze se u nastavku:

Naziv

Adresa Poštanski broj

i grad

Telefon

E-mail

Biro za zapošljavanje Tuzla

Bosne Srebrene bb

75000 Tuzla

035 367 480; 035 367 481; 035 367 482;

035 367 483; 035 367 484

biro.tuzla@szztk.ba

Biro za zapošljavanje Banovići

119 Muslimanske 3

75290 Banovići

035 367 501; 035 367 502; 035 367 503;

035 367 504; 035 367 516

biro.banovici@szztk.ba

Biro za zapošljavanje Čelić

Alije Izetbegovića 60/2

75246 Čelić

035 367 517

biro.celic@szztk.ba

Biro za zapošljavanje Doboj Istok

Brijesnica bb

74206 Doboj Istok

035 367 505

biro.dobojistok@szztk.ba

Biro za zapošljavanje Gračanica

Alije Izetbegovića bb

75320 Gračanica

035 367-506; 035-367-508; 035-367-509

biro.gracanica@szztk.ba

Biro za zapošljavanje Gradačac

Ibrahima Kapetanovića bb

76250 Gradačac

035 367 510; 035 367 511

biro.gradacac@szztk.ba

Biro za zapošljavanje Kalesija

Žrtava genocida u Srebrenici bb

75260 Kalesija

035 367 489; 035 367 490; 035 367 491

biro.kalesija@szztk.ba

Biro za zapošljavanje Kladanj

Kladanjske brigade 1

75280 Kladanj

035 367 486

biro.kladanj@szztk.ba

Biro za zapošljavanje Lukavac

Redžepa Efendije Muminhodžić 4

75300 Lukavac

035 367 492; 035 367 493

biro.lukavac@szztk.ba

Biro za zapošljavanje Sapna

206. Viteške brigade bb

75411 Sapna

035 367 487

biro.sapna@szztk.ba

Biro za zapošljavanje Srebrenik

211. Oslobodilačke brigade 12

75350 Srebrenik

035 367 514; 035 367 513; 035 367 512

biro.srebrenik@szztk.ba

Biro za zapošljavanje Teočak

Krstac bb

75414 Teočak

035 367 488

biro.teocak@szztk.ba

Biro za zapošljavanje Živinice

Oslobođenja 20

75270 Živinice

035 367 495; 035 367 496;

035 367 498; 035 367 499

biro.zivinice@szztk.ba

 

Izvor: https://szztk.ba/uputstvo-za-osobe-koje-se-prijavljuju-po-prestanku-radnog-odnosa-2/

 


 

JU “Služba za zapošljavanje” ZDK

Shodno proglašenju stanja nesreće u FBiH, uzrokovane korona virusom (COVID-19) a u cilju sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja navedenog virusa COVID-19, JU Služba za zapošljavanje ZDK, obavještava korisnike usluga o privremenoj obustavi rada s strankama od 26.03.2020 do daljnjeg.

Za ostvarivanja svojih prava dokumentacija se dostavlja putem e-maila, faksa ili poštom nadležnom birou rada. U slučaju da niste u mogućnosti dostaviti potrebnu dokumentaciju, ni na jedan od navedenih načina, obratite se nadležnom birou rada Službe prema mjestu prebivališta telefonskim putem za daljnje upute.

Dokumenti za preuzimanje:

Pojašnjenja:

 

REDOVNA JAVLJANJA

  • Osobe koje su se prijavile na evidenciju nezaposlenih Službe nisu se dužne redovno javljati biroima rada do daljnjeg.

 

PRIJAVA NA EVIDENCIJU NEZAPOSLENIH

  • Osobe koje se trebaju prijaviti na evidenciju nezaposlenih Službe mogu se prijaviti na adresu općinskog biroa rada prema mjestu prebivališta. Za prijavu u evidenciju nezaposlenih osoba potrebno je priložiti sljedeću dokumentaciju:
  1. izjavu o statusu (preuzeti sa Izjava_o_statusu PDF ili Izjava o statusu Word).
  2. ličnu/osobnu kartu,
  3. dokaz o stručnom obrazovanju odnosno o stručnoj osposobljenosti (svjedočanstvo ili diploma),
  4. potvrdu/uvjerenje o mjestu prebivališta (CIPS),
  5. akt o prestanku radnog odnosa (za osobe koje se iz radnog odnosa prijavljuju na evidenciju nezaposlenih)
  6. JS3100 (Odjava iz Porezne uprave koju dobijete od poslodavca, za osobe koje se iz radnog odnosa prijavljuju na evidenciju nezaposlenih).

 

NOVČANA NAKNADA

  • Osobe koje podnose zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu naknadu, pored dokumentacije koju su dostavili za prijavu na evidenciju nezaposlenih, dužni su priložiti i sljedeću dokumentaciju:
  1. Zahtjev za novčanu naknadu (preuzeti sa Zahtjev za NN (novčana naknada) ),
  2. Potvrda banke o broju tekućeg računa ili kopija stranice Ugovora s bankom o otvaranju računa na kojoj je vidljiv broj računa ili kopija bankovne kartice tekućeg računa (s obje strane),
  3. Dokaz o radnom stažu (Uvjerenje PIO/MIO i kopija radne knjižice).

 

ODJAVA S EVIDENCIJE NEZAPOSLENIH

  • Osobe koje zasnivaju radni odnos dužne su dostaviti sljedeću dokumentaciju:
  1. Akt o zasnivanju radnog odnosa.

 

UVJERENJA

  • Za izdavanje uvjerenja potrebno je obratiti se nadležnom birou rada.

 

RADNE DOZVOLE ZA STRANCE

  • Poslodavci trebaju kontaktirati biroe rada prema sjedištu poslodavca.

 

DOKUP STAŽA

  • Osobe koje podnose zahtjev za ostvarivanje prava na dokup staža, pored dokumentaciju koju su dostavili za prijavu na evidenciju nezaposlenih, trebaju priložiti i sljedeću dokumentaciju:
  1. Zahtjev za dokup staža (preuzeti sa Zahtjev PIOMIO (dokup staža)),
  2. Original ili ovjerena fotokopija radne knjižice,
  3. Uvjerenje o stažu s uvećanim trajanjem,
  4. Uvjerenje Ministarstva odbrane o učešću u OS BiH,
  5. Pisana saglasnost podnositelja zahtjeva za uračunavanje posebnog staža u penzijski staž (ukoliko je osiguranik bio učesnik odbrabe BiH),
  6. Drugi dokazi o penzijskom stažu (Potvrda staža nadležnog nositelja osiguranja ukoliko nezaposlena osoba ima ostvarenog staža u drugim državama ili kod Fonda za PIO RS.

 

POTICAJI ZAPOŠLJAVANJA

  • Pravdanje i isplata ugovorenih sredstava po programima sufinansiranju zapošljavanja i samozapošljavanja iz 2018. i 2019. godine

Shodno zaključenim ugovorima iz 2018. i 2019. godine po programima sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja, a radi isplate sredstava, molimo korisnike navedenih sredstava da dok traje stanje nesreće u FBiH pravdajuću dokumentaciju kao i drugu dokumentaciju dostavljaju skeniranu na e-mail adrese biroa rada (ili putem faksa), uz propratni akt koji mora sadržavati sljedeće podatke:

  1. naziv poslodavca,
  2. JIB poslodavca,
  3. naziv mjere po kojoj je zaključen ugovor o sufinansiranju zapošljavanje i broj ugovora,
  4. ime i prezime sufinansirane osobe i
  5. JMBG sufinansirane osobe.

Sve ugovorne obaveze koje se tiču pravdanja sredstava po aktuelnim programima sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja, se prolongiraju za korisnike poticaja koji nisu u mogućnosti dostavljati pravdajuću dokumentaciju.

 

NAPOMENA: Uz dokumentaciju koju dostavljate obavezno je dostavit kontakt broj telefona.

Kontakt podaci biroa rada:

Naziv Telefon FAX E-mail
Breza 032/789-390 032/789-390 biro.breza@zdk-szz.ba
Doboj-Jug 032/699-130 032/699-130 biro.dobojjug@zdk-szz.ba
Kakanj 032/552-390 032/552-390 biro.kakanj@zdk-szz.ba
Maglaj 032/609-611 032/609-611 biro.maglaj@zdk-szz.ba
Olovo 032/828-310 032/828-310 biro.olovo@zdk-szz.ba
Tešanj 032/656-700 032/656-700 biro.tesanj@zdk-szz.ba
Usora 032/891-524 032/891-524 biro.usora@zdk-szz.ba
Vareš 032/849-260 032/849-260 biro.vares@zdk-szz.ba
Visoko 032/731-620 032/731-620 biro.visoko@zdk-szz.ba
Zavidovići 032/868-511 032/868-511 biro.zavidovici@zdk-szz.ba
Zenica 032/448-219 032/448-288 biro.zenica@zdk-szz.ba
Žepče 032/888-187 032/888-187 biro.zepce@zdk-szz.ba

 

Izvor: https://zdk-szz.ba/e-dokumenti/


 

PRAVO NA NOVČANU NAKNADU ZA VRIJEME NEZAPOSLENOSTI –
UKOLIKO POSLODAVAC NIJE UPLAĆIVAO DOPRINOSE?!

 

Izrekama Presuda Vrhovnog suda Federacije BiH broj:
− U-1729/01 od 11.10.2006. god.,
− U-3477/01 od 07.03.2007. god. i
− U-3488 od 07.03.2007. god. je utvrđeno:

Ne može se odbiti zahtjev nezaposlene osobe za priznanje prava na novčanu naknadu za vrijeme njene nezaposlenosti iz razloga što njen poslodavac nije izvršavao svoju zakonsku obavezu obračuna i uplate obaveznog doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti na plate i druga primanja koja joj je isplatio dok je bila u radnom odnosu kod njega.

Odredbama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba FBiH nije propisano da nezaposlena osoba nema pravo na novčanu naknadu za vrijeme njene nezaposlenosti u slučaju ako poslodavac ne izvrši zakonsku obavezu uplate doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti na plate i druga primanja dok je bila kod njega u radnom odnosu.

Shodno Zakonu o doprinosima FBiH je propisana obaveza poslodavca kao isplatioca plate da obračuna i uplati pored ostalih doprinosa i doprinose za osiguranje od nezaposlenosti, da kontrolu obračuna i uplate doprinosa vrši Poreska uprava FBiH i Finansijska policija, a da u slučaju neplaćanja doprinosa u roku, nadležna poreska uprava donosi rješenje i vrši prinudnu platu.

Od radnika, odnosno, nezaposlene osobe uopšte ne zavisi da li će biti uplaćeni obavezni doprinosi, niti je po zakonu nezaposlena osoba odgovorna zbog neplaćanja obaveznih doprinosa.
Nezaposlena osoba ne može snositi posljedice za krivnju poslodavca što nije uplaćivao obavezne doprinose i propuste nadležne Porezne uprave FBiH da blagovremeno vrši kontrolu i naplatu obaveznih doprinosa i donese rješenje o prinudnoj naplati.

 

Pogledajte i ostale Novosti.