Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

Objavljeno novih 128 pitanja i odgovora na pitanja na portalu RECko zaštita na radu FBiH

Odgovori na pitanja zaštita na radu

Objavljeno novih 128 pitanja i odgovora na pitanja na portalu RECko zaštita na radu FBiH

Objavljeno novih 128 pitanja i odgovora na pitanja na portalu RECko zaštita na radu FBiH.

 

Poštovani,

Na portalu RECko je objavljeno 128 novih pitanja i odgovora iz oblasti zaštite na radu.

Naš konsultantski tim Vam i dalje stoji na raspolaganju.

Pogledajte nekoliko pitanja koja su objavljena na portalu iz oblasti zaštite na radu:


PITANJE: Novine u novom Zakonu o zaštiti na radu

Možete li nam nešto reći o novom Zakonu o zaštiti na radu? Koje su to novine u odnosu na raniji Zakon?


PITANJE: Da li poslodavac koji se bavi poslovima građevinarstva, rudarstva i transporta može samostalno obavljati poslove zaštite na radu?

Članom 33. stav (4) Zakona o zaštiti na radu (“Službene novine FBiH”, br: 79/20) je propisano da “Poslove zaštite na radu poslodavac može obavljati sam u djelatnostima trgovine, ugostiteljstva i turizma, financijsko-tehničkih i poslovnih uslova, obrazovanja, znanosti i informacija, zdravstvene i socijalne zaštite i u stambeno-komunalnim djelatnostima, ako ima do 30 radnika.” Članom 5. stav 1. Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja poslova zaštite na radu kod poslodavca (“Službene novine FBiH”, br: 34/21) je određeno da “Poslove zaštite na radu poslodavac može da obavlja sam u djelatnostima, trgovine, ugostiteljstva i turizma, financijsko-tehničkih i poslovnih uslova, obrazovanja, znanosti i informacija, zdravstvene i socijalne zaštite i u stambeno-komunalnim djelatnostima, kao i u drugim djelatnostima, ako ima do 30 radnika, te ukoliko je internim aktom o zaštiti na radu, a na osnovu akta o procjeni rizika, utvrđeno da kod poslodavca ne postoje poslovi sa povećanim rizikom.” Pitanje: S obzirom da se podzakonskim aktom proširuje obim djelatnosti koje mogu same obavljati poslove zaštite na radu i na “druge djelatnosti”, da li poslodavac koji se bavi poslovima građevinarstva, rudarstva i transporta može samostalno obavljati poslove zaštite na radu, uz ispunjavanje uslova iz stava 2 člana 5. navedenog Pravilnika, ako zapošljava više od 30 radnika?


PITANJE: Standardna regulativa za dozvoljeni broj mikroorganizama

Da li postoji standardna regulativa za dozvoljeni broj mikroorganizama zraka u zatvorenom prostoru (svaka grana djelatnosti posebno) i koje referentne vrijednosti koristimo za buđ i AMB?


PITANJE: Izdavanje upotrebne dozvole za mašinu

Ako sredstvo rada odnosno mašina je kupljena bez tehničke dokumentacije, na koji način se izdaje upotrebna dozvola i kome se možemo obratiti za izradu tehničke dokumentacije? Poslodavac nema NIKAKVU tehničku dokumentaciju, ima li neka institucija koja bi mogla nju izraditi?


Pogledajte i ostala pitanja i odgovore,

S poštovanjem,

Vaš Refam Creative Solutions – REC d.o.o.