Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

Objavljeno novih 66 odgovora na pitanja na portalu RECko Radni odnosi u Federaciji BiH

odgovori na pitanja radni odnosi FBiH - Portal

Objavljeno novih 66 odgovora na pitanja na portalu RECko Radni odnosi u Federaciji BiH

Objavljeno novih 66 odgovora na pitanja na portalu RECko radni odnosi FBiH.

 

Poštovani,

Na portalu RECko je objavljeno 66 novih pitanja i odgovora iz oblasti radnih odnosa u Federaciji BiH.

Portal trenutno broji ukupno 4.158 pitanja i odgovora iz ove oblasti.

Naš konsultantski tim Vam i dalje stoji na raspolaganju.

Nekoliko pitanja koja su objavljena iz oblasti radnih odnosa FBiH:


PITANJE: Da li bolovanje radnika odlaže otkazni rok?

Da li bolovanje radnika odlaže otkazni rok? U slučaju da je radnik komunicirao otkaz i naveo da je na bolovanju, te da nije u mogućnosti raditi otkazni rok.


PITANJE: Da li se moraju mijenjati ugovori o radu ukoliko je došlo do promjene direktora koji je zaključivao ugovore o radu sa radnicima?

Ako se u firmi promijeni direktor, čije ime je navedeno u ugovorima o radu radnika, moramo li zbog toga izmijeniti sve ugovore o radu i umjesto dosadašnjeg direktora navesti ime novog direktora? (Dakle u zaglavlju je navedeno da se sklapa ugovor o radu između poslodavac kojeg zastupa direktor- njegovo ime i prezime i između radnika)


PITANJE: Godišnji odmor radnika koji su demobilisani borci

Zakonom o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica članom 31. propisano je da demobilisani branilac može ostvariti pravo na uvećanje godišnjeg odmora po osnovu učešća u Oružanim snagama. Zanima nas sljedeće:
Obzirom da je zakon stupio na snagu 01.07.19. godine da li se dodatni dani odnose i na 2019 godinu obzirom da godišnji odmor dodjeljujemo zaposlenicima na početku kalendarske godine tj. u januaru mjesecu?
Možemo Vas zamoliti za odgovor da li nas navedeni zakon obavezuje na još nešto po pitanju demobilisanih boraca?


PITANJE: Neuplaćivanje doprinosa od ranijeg poslodavca

Kako postupiti kod prekida radnog odnosa nakon navršenih godina staža osiguranja kad je zaposlenik u ranijem periodu bio zaposlen u MUP RS gdje je negdje bilo uplata a negdje za staž sa uvećanim trajanjem, dakle šta uzimati u obzir kod prekida radnog odnosa kod ovakvog slučaja a da se službenik ne ošteti.
U vezi sa već navedenim, također napominjem da ste nama (sudskoj policiji FBIH), u toku 2019. dostavili mišljenje da se kod prekida radnog odnosa ne može biti uslovljeno uplaćivanjem ili neuplaćivanjem doprinosa za PIO. Dakle neuplaćivanje doprinosa ne utiče na radno pravni status odnosno prestanak radnog odnosa, već utiče na ostvarivanje prava iz PIO. Međutim, sad se određenim slučajevima kako smo prethodno kazali, čini da uplata doprinosa u RS-u utiče na radno pravni status?


Pogledajte i ostala pitanja i odgovore,

S poštovanjem,

Vaš REC d.o.o.