Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

Objavljeno novih 30 odgovora na pitanja na portalu RECko radni odnosi RS

Portal RECko radni odnosi RS

Objavljeno novih 30 odgovora na pitanja na portalu RECko radni odnosi RS

Objavljeno novih 30 odgovora na pitanja na portalu RECko radni odnosi RS.

 

Poštovani,

Na portalu RECko 31.5.2022. je objavljeno 30 novih pitanja i odgovora iz oblasti radnih odnosa RS.

Portal trenutno broji ukupno 1.399 pitanja i odgovora iz ove oblasti.

Naš konsultantski tim Vam i dalje stoji na raspolaganju.

Nekoliko pitanja koja su objavljena iz oblasti radnih odnosa RS:


PITANJE: Mirovanje radnog odnosa

Zanima me šta u slučaju da Rješenja nema i da je imenovani obavljao funkciju više od dva mandata, a po zakonu može samo dva mandata, da li ima pravo da se vrati na mjesto sekretara iako nema rješenje o mirovanju na tom radnom mjestu?


PITANJE: Naknada plate u slučaju porodiljskog odsustva u RS-u

Ukoliko zaposlenica posjeduje Ugovor na neodređeno vrijeme u kompaniji, te se nalazi u drugom stanju (trudnoća), a internim Pravilnik organizacije je propisano da se za vrijeme porodiljskog odsustva ne isplaćuje naknada/plata (firma posluje na internacionalnom nivou u više različitih država, te se za svaku donosi jedinstveni Pravilnik ) da li firma smije da ne isplaćuje zaposlenici platu, odnosno da li na taj način krši povredu Zakona o radu prema bosansko-hercegovačkom zakonodavstvu? Firma je sa sjedištem u Republici Srpskoj.


PITANJE: Korištenje godišnjeg odmora kod novog poslodavca

Društvo prolazi kroz statusnu promjenu odvajanje sa pripajanjem u smislu da je osnivač nove firme isti i prenosi se dio prava i obaveza na novoosnovano Društvo. Takođe dio radnika prelazi da radi u novom Društvu. Da li je zakonito da radnici preostali godišnji odmor iz 2021. godine iskoriste u novoj firmi ili je obaveza da se shodno članu 88. Zakona o radu odmor mora iskoristiti u Društvu u kojem će doći do prekida radnog odnosa?


PITANJE: Prestanak ugovora o radu na određeno vrijeme

Molim Vas da mi odgovorite na pitanje koje se odnosi na pravo radnika koji je na ugovoru na određeno vrijeme. Radnik je potpisao ugovor na određeno vrijeme i na bolovanje je (prelom van radnog mjesta) ugovor mu ističe za deset dana a ugovor je na određeno vrijeme. Da li radniku koji je na bolovanju, a ugovor mu ističe, bolovanje je do daljnjeg, može prestati radni odnos ili se produžava ugovor na određeno vrijeme.


Pogledajte i ostala pitanja i odgovore,

S poštovanjem,

Vaš REC d.o.o.