Preskoči na glavni sadržaj Preskoči na pretragu

Objavljeno novih 75 odgovora na pitanja na portalu RECko radni odnosi RS

Portal RECko radni odnosi RS

Objavljeno novih 75 odgovora na pitanja na portalu RECko radni odnosi RS

Objavljeno novih 75 odgovora na pitanja na portalu RECko radni odnosi RS.

 

Poštovani,

Na portalu RECko 31.5.2022. je objavljeno 75 novih pitanja i odgovora iz oblasti radnih odnosa RS.

Portal trenutno broji ukupno 1.369 pitanja i odgovora iz ove oblasti.

Naš konsultantski tim Vam i dalje stoji na raspolaganju.

Nekoliko pitanja koja su objavljena iz oblasti radnih odnosa RS:


PITANJE: Privremena spriječenost za rad i ocjena radne sposobnosti

Radnik je na bolovanju od 10.08.2021. godine. Od tada imamo problem zbog rješenja prvostepene komisije koja napiše da je radnik sposoban za rad sa danom … a porodični doktor nakon toga otvori novo bolovanje i tako se mjesecima smjenjuju ta bolovanja pri čemu je poslodavac na gubitku jer može da refundira svaki drugi mjesec. Na koji način riješiti taj problem?


PITANJE: Obveze poslodavca po osnovu donacije radniku

Upravni odbor preduzeća je donio odluku o pomoći porodici stradalog radnika (saobraćajna nesreća). Pomoć podrazumijeva sledeće: poslovni partner uplaćuje 25.000 Eura nama a mi taj iznos uplaćujemo „investitoru“ za kupovinu stana porodici nastradalog. Pored obaveze da prebacimo novac, također smo se odlukom UO obavezali platiti obaveze prema državi po osnovu uplaćenog iznosa. Šta i na koji način se plaća i prijavljuje pomenuta obaveza?


PITANJE: Da li zahtjev za zaštitu od uznemiravanja može biti anoniman, jer mi se učinilo da je na seminaru rečeno da ne može?

U primjeni Zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu RS – da li je poslodavac dužan pokrenuti disciplinski postupka protiv radnika koji je priznao uznemiravanje i sa podnosiocem zahtjeva za zaštitu od uznemiravanja postigao sporazum o rješavanju nastalog spora. Da li ga postignuti sporazum može osloboditi disciplinske odgovornosti? Molim i odgovor na dilemu, da li zahtjev za zaštitu od uznemiravanja može biti anoniman, jer mi se čini da je na seminaru rečeno da ne može?


PITANJE: Kako postupiti prema radniku koji ne prihvati ponudu za izmjenu ugovora o radu (aneks ugovora)?

U slučaju kada se radniku daje Ponuda za izmjenu ugovora o radu (aneks), a radnik ne odgovori na Ponudu u datom roku, čime ne prihvata ponuđene uslove, da li se to smatra raskidom postojećeg ugovora o radu, s obzirom da prihvatanjem Ponude zadržava pravo osporavanja date Ponude pred sudom? U pitanju su propisi RS-a.


Pogledajte i ostala pitanja i odgovore,

S poštovanjem,

Vaš REC d.o.o.